Säästökohteet alkavat olla vähissä

Pälkäne aikoo myydä muun muassa Luopioisten seuratalon

Torstaina Pälkäneen kunnanhallituksessa käsitelty budjettikirja vanheni yhdessä yössä, sillä valtion tuorein lisäleikkaus vei Pälkäneeltä valtionosuuksia 670 000 euroa. Yhdessä edellisten leikkausten kanssa tämä tietää sitä, että Pälkäneen pitäisi kiristää tuloveroprosenttiaan viidessä vuodessa 2,5 prosenttiyksiköllä, jos kuilu kurottaisiin kiinni veroja korottamalla.

Säästöpakettien avulla Pälkäne oli varautunut siihen, että kunta selviää noin kahta veroprosenttia vastaavista säästöistä. Nyt alkaa olla jo vaikea löytää uusia leikkauskohteita.

– Esimerkiksi yleishallinto alkaa olla todella ohkainen. Sen kustannukset ovat 30 edullisimman joukossa koko maassa, kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä sanoo.

Pälkäneen liikkumavara kapenee entisestään, kun sosiaalitoimi ja sen mukana sata työntekijää siirtyy Kangasalle.

 

Säästöläksyt on jo tehty

Rajalansaaren sauna ja leirikeskus myydään, jos kunta saa poikkeusluvan mökkitonttien kaavoittamiseen.

Osa Suomen kunnista alkaa olla taloudellisesti siinä jamassa, että ero on jo liian suuri kiinni kurottavaksi.

Pälkäneellä on pidetty taloudesta huolta. Kunta ei ole tehnyt alijäämää, ja rahoitusasema on vielä hyvä.

– Meillä on ollut hyvää tuuria ja vähän taitoakin. Hyvät sijoitukset sekä yhdistysavustukset ovat pelastaneet tähän saakka, Eero Laesterä sanoo.

Tulevaksi vuodeksi tuloveroa korotettiin puolella prosenttiyksiköllä. 20,5 prosentin verotus ei kuitenkaan riitä rakennushankkeiden rahoittamiseen, vaan tulevina vuosina kunta velkaantuu.

Valtiolta tulevat säästöläksyt Pälkäne on pääosin tehnyt; esimerkiksi vanhainkoti on muutettu palveluasunnoiksi jo osana edellistä säästöpakettia.

 

Tänä vuonna niukasti plussalle

Keväällä lakkautettavat Epaalan ja Laitikkalan koulut pistetään myyntiin.

Pälkäneen tuorein säästöpaketti alkaa vaikuttaa ensi vuonna, kun Epaalan ja Laitikkalan koulut sekä Tuulimyllyn ryhmis suljetaan. Säästöistä huolimatta tuleva vuosi uhkaa jäädä puoli miljoonaa euroa alijäämäiseksi – eikä laskelmassa ole vielä huomioitu tuoreinta valtionosuusleikkausta.

Tämän vuoden tilinpäätöksestä on tulossa viime vuoden kaltainen: Pälkäne kerää ylijäämää muutaman kymmenen tuhatta euroa. Budjetissa varauduttiin 0,6 miljoonan euron alijäämään.

Pelättyä parempi vuosi selittyy sillä, että keskussairaalahoitoa on tarvittu oletettua vähemmän. Lisäksi kunnat saavat tänä vuonna verotulotilityksen, joka edellisvuosina on maksettu vasta seuraavan vuoden puolella. Aikataulumuutos korjaa kaikkien kuntien tämänvuotista tulosta, mutta kostautuu ensi vuonna.

Eero Laesterä huomauttaa, että kuntien pitäisi varautua myös korkomenojen kasvuun. Viime vuosina korot ovat olleet niin matalat, että velanhoitokustannukset ovat jääneet pieniksi, vaikka lainaa olisi paljon.

 

Tonttikauppa liikkeelle

Kunnan asukasluku on pienentynyt viimeiset vuodet. Neljä vuotta sitten Pälkäne kasvoi hetkellisesti yli 7000 asukkaan kunnaksi. Lokakuussa asukkaita oli enää 6803.

Laskun suurin selittäjä on vanhusvoittoinen ikärakenne. Myöskään muuttoliike ei ole korjannut tilannetta, kun alavireinen taloustilanne on tehnyt ihmiset varovaiseksi. Lisäksi vapaat tontit ovat keskittyneet Aitoon ja Luopioisten suunnalle, jossa on vähemmän kysyntää.

Tonttikaupan uskotaan vilkastuvan ensi vuonna, kun Lomakodin alueelle kaavoitettuja 30–70 000 euron tontteja aletaan markkinoida. Tonteille vedettiin kunnallistekniikkaa rakennettaessa myös valokuitu.

Tonttikaupan lisäksi on tarkoitus tehostaa maanhankintaa, jotta tulevien vuosien tarpeisiin saadaan omakoti- ja etenkin yritystontteja. Tällä hetkellä kunnalla ei ole tarjolla yritystontteja.

Maanhankintaa ja kaavoitusta vaikeuttaa se, että kuntakeskus sijaitsee kapealla kannaksella kahden järven välissä, ja kasvusuunta kohti Tamperetta uhkaa tukkeutua Tavasen vuoksi.

 

Liikuntahalli vuodelle 2016

Kunnanvaltuusto käsittelee tulevan vuoden budjettia torstaina. Talousarvioon sisältyy kaikki hallintokunnat käsittävä säästöpaketti. Kunta hakee säästöjä paitsi toiminnoista, myös kiinteistöjä myymällä.

Kaikki kaavaillut kaupat ei ole kokonaan kunnan käsissä, sillä esimerkiksi Rajalansaaren mökkitonttien myyminen edellyttää sitä, että kunta saa poikkeusluvan saunan ja leirikeskuksen paikalle ja viereen kaavoitettaville mökkitonteille.

Sadan tonnin talossa toimivan Pukkivuoren ryhmiksen muutto Aitoon koululle uhkaa viivästyä, koska koulun putket ovat heikommassa kunnossa kuin oletettiinkaan.

Budjetti ei lupaa pelkkää säästöä ja kurjuutta, vaan mukana on myös iloinen yllätys urheiluväelle. Kauan ja hartaasti odotetun liikuntahallin rakentamista aikaistetaan vuodelle 2016. Taloussuunnitelmassa hankkeeseen on varattu neljä miljoonaa euroa. Suunnitteluun varaudutaan 15 000 eurolla jo vuotta aiemmin.

Lisäksi rahaa nielee muun muassa yhteiskoulun ilmanvaihtoremontti. Suurin hanke on edelleen puhdistamon saneeraus, joka saatiin vihdoin loppuvuoden aikana käyntiin.

 

 

Kommentointi on suljettu.