Lyydian Colosseum säihkyy kirjastolla

Ronja Bährend valitsi muotokuvansa malliksi pikkusisko-Venlan. Takana Sonja Kalliomäki ja Irene Karanka.

 Lyydia Köntti viimeistelee pikkuveljensä Eemilin muotokuvaa työn viereen kiinnitetyn valokuvan mallia seuraten. Ensimmäiseksi tehty tausta on jo valmis, samoin kuin lapsen vartalo. Kasvojen kohdalla ammottaa vielä vaalea soikio.

– Vaikka lopputulos ei ole aina näköinen, niin jotakin mallin ihmisestä lapset tavoittavat kuitenkin, Valkeakoski-Opiston lasten piirustus- ja maalauskurssin opettaja Irene Karanka mainitsee.

Muotokuvien teko oli kuluneen kauden viimeinen työ Sariolan koulussa kokoontuvalle ryhmälle. Lyydialle, joukon pitkäaikaisimmalle kävijälle, pikkuveljestä maalattu kuva on tuorein lisä kotiin vietyjen monien kymmenien tuotosten joukossa. Viidesluokkalainen tyttö kun muistaa käyneensä taideopissa jo ainakin koko kouluikänsä.

– Ensi vuonna tulen taas. On vaan niin kiva harrastus, saa piirtää. Silloin, kun on aikaa, niin piirrän kotonakin, Lyydia kertoo.

 

Lyydia Köntti maalaa vielä kasvot pikkuveli Eemilin muotokuvaan.

Ahkeria tyttöjä

Lasten piirustus- ja maalauskurssilla kävi päättyneellä kaudella kaikkiaan yksitoista 7–12-vuotiasta tyttöä, joita opettaja Irene Karanka kehuu erityisen aktiivisiksi.

– Hyvin vähän on ollut poissaoloja, nekin sairauden takia. Tosi kiva vuosi on ollut, hän kiittelee.

Kaksi vuotta mukana ollut Ronja Bährend kokee kehittyneensä opetuksen ja harjoituksen ansiosta.

– Olen oppinut paremmin piirtämään, hän arvioi.

Onnistuneen kauden töitä pääsee nyt ihailemaan Sahalahden kirjaston ikkunoilla. Lasten oman valinnan mukaan esillä on muiden muassa Pekka Halosen työn perusteella tehtyjä asetelmajäljitelmiä ja Helene Schjerfbeck-jäljitelmiä monotypian keinoin.

Hopeiset männyt hahmottuivat, kun akryylivärillä maalattuun metallilevyyn kaiverrettiin puun muoto. Näyttelyn luontoaihetta jatkavat oravat ja tikat, jotka valmistuivat liitupastelliväreillä.

Lasten omatkin mieltymykset tulivat näkyviin, kun kurssilaiset saivat itse valita yhden työn aiheen ja käytettävän tekniikan. Lyydian aihe, Rooman Colosseum, säihkyy näyttelyssä upeissa väreissä.

– Keksin sen aiheen meidän historian kirjasta, tekijä paljastaa.

Lyydian ja Ronjan lisäksi kirjastolla on näytteillä Helmi Köntin, Martta Holman, Kaisa Holman, Sonja Kalliomäen, Suvi Sairialan, Iida Siukolan, Saara Kahilaisen, Lyyti Simolan ja Sofia Heinosen töitä.

Valkeakoski-Opiston lasten piirustus- ja maalauskurssin näyttely esillä Sahalahden kirjaston ikkunoilla 28.4. saakka.

Ronja Bährendin appelsiineja ja sitruunoita.