Loftasunto järvinäköalalla

Ensin New Yorkin kerrostalojen vinteille rakennettiin asuntoja ja viime vuosina on pieni Suomikin ruvennut intoilemaan ullakoille rakennetuista loft-asunnoista. Sappeen koululla sellainen on ollut vuodesta 1923. Ei tosin kerrostalossa, mutta vintillä kuitenkin. Ensi syksynä asunto on taas vuokrattavissa, sillä kyläyhdistyksen talkoomiehet kunnostavat viime vuosina työhuoneena olleen asunnon, johon rakennetaan mm. suihku. Huoneen, alkovin ja keittiön bonuksena on näkymä Kyläjärvelle, mutta vuokraan sisältyvät myös kakluuni, puuhella ja isot säilytystilat koulun vintillä.

Ennen vanhaan Sappeen loft oli alakoulun opettajan asunto ja hänhän oli aina neiti-ihminen. Opetus koululla päättyi jo 1978, mutta talon säilyttäminen kyläläisten yhteistilana on siitä lähtien ollut niin kylän valtuutettujen kuin muidenkin intoilijoiden sydämen asia, sillä kylällä ei mitään muuta paikkaa, jossa rientoja voidaan järjestää tai, jossa kansalaisopiston piirit voivat kokoontua.

 

Työt talkoilla, kunnalta materiaalit

Sappeen ja Ohvenon kyläyhdistys vuokrasi Sappeen koulun Pälkäneen kunnalta viitisen vuotta sitten. Sopimuksen mukaan kyläyhdistys saa alakerran ja yläkerran asuntojen vuokratulot. Niillä maksetaan koulun eteisen, keittiön ja luokkahuoneiden sähköt, vedet, pienehköt remontit ja auraukset. Tulojen vastineeksi kyläyhdistys ei peri vuokraa mm. Sappeen sivukirjaston tai Valkeakoski-opiston opetustiloista. Joinakin vuosina vuokratulot ovat ylittäneet kulut ja kyläyhdistys on voinut ”voitolla” ostaa mm. kaksi lämpöpumppua koululle.

Sappeelaiset ovat kunnostaneet koulutaloa kymmenisen vuotta: työt tehdään talkoilla, mutta kunta antaa materiaalit. Suuritöisin oli talon toisessa päädyssä oleva yläkoulun opettajan asunto, joka korjattiin perusteellisesti. Myös ulkoseinien ja ikkunoiden kunnostus on koonnut väkeä talkoisiin joka tiistai kesäkuun alusta elokuun loppuun. Tänä vuonna talkoot alkavat tiistaina 3.6. ja ne kestävät aina kaksi tuntia, jonka jälkeen juodaan iltakahvit voileipien ja nisusen kera.

 

Lähes alkuperäinen Sappeen koulu

Pälkäneen kunta myy parhaillaan Epaalan ja Laitikkalan koulukiinteistöjä, ja muutama vuosi sitten myytiin Sappeen naapurikylän, Salmentaan, koulu, jonka opettajan asunnosta oli tehty keittiö ja ruokala, eikä nyt myynnissä olevilla Epaalan ja Laitikkalan kouluillakaan ole enää kahta asuntoa.

Sen sijaan Sappeen koulu on hienosti säilynyt lähes alkuperäisenä pälkäneläisenä koulutalona. 1923 rakennettu koulu on muuttunut vain vähän, kun yläkoulun opettajan kansliasta on tehty pesutilat. Hivenen muuttuu myös yläkerta tänä kesänä, kun avaran wc:n takaosaan erotetaan suihkutila ja asuntoon hankitaan modernit keittiökapineet. Muuten asunto säilyy ennallaan: kakluuni lämmittää huoneen nurkassa ja puuhella keittiössä.

Sappeen kesänäyttely Kansakoulusta kylätaloksi la-su 19.-20.7. klo 12-18. Koulumuistelu Vaahtopuuroa ja vanikkaa la 19.7. klo 13-15

 

 

 

Kuvat Anniina Heinonen