Kuhmalahden terveysaseman sulkemisessa ensi askel

Pohjassa sijaitsevan Kuhmalahden terveysaseman lakkauttamisessa otettiin ensi askel, kun sosiaali- ja terveyslautakunta päätti ensi vuoden talousarvion yhteydessä hyväksyä aseman sulkemisen. Lautakunta esittää terveyspalvelujen siirtämistä tiloiltaan riittävän suurelle Sahalahden terveysasemalle niin, että yhtenä päivänä viikossa olisi Kuhmalahdella  terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotto.

Kuhmalahdella terveysaseman säilyttämisen puolesta alettiin heti kerätä nimiä adressiin. Nimiä kerätään ainakin Pohjan Kessalla, apteekissa, kaupassa ja Pitkä-Sepässä Kuhmalahden kirkonkylällä. Lakkautuspäätös hiersi erityisesti niitä kuhmalahtelaisia, jotka olivat mukana alkusyksystä järjestetyssä kuntalaisillassa. Tuolloin kunnan johtavat luottamushenkilöt eivät nähneet erityistä  kiirettä palvelujen lakkauttamiselle ja arvioivat kylien elävänä pitämisen olevan kunnan intresseissä. Toisaalta päättäjät jäivät vaille kaipaamaansa näkemystä siitä, mitä osaa entisen Kuhmalahden kunnan alueesta tulisi erityisesti kehittää. Tilaisuudessa kerrotun mukaisesti lakkautuspäätös kuitenkin etenee vielä kunnanhallitukselle ja valtuustolle.

Perusteluina lakkautuspäätökselle sosiaali- ja terveyslautakunta punnitsi taloudellisia ja toiminnallisia syitä. Tehdyssä vaikutusten arvioinnissa nostettiin esiin myös palvelujen oikeudenmukainen jakautuminen eli Kuhmalahden ja Sahalahden alueen suuret terveydenhuoltokustannukset asukasta kohden verrattuna muuhun kuntaan, esimerkiksi Vatialan alueeseen.

Kuntalaisille muutoksen arvioidaan tuovan nykyistä pidemmät matkat palveluihin, mutta toisaalta hoidon laadun arvellaan paranevan, kun välineistö on monipuolisempaa ja mahdollisuus konsultaation lisääntyy.

Laskettu säästövaikutus lakkauttamisella on vajaa 86 000 euroa vuodessa, mutta sen toteutuminen edellyttää terveysasemarakennuksen myymistä ja sitä kautta noin 40 000 euron kustannusten säästymistä. Säästöjen lisäksi lakkauttamispäätöstä tuki arvio henkilöstövaikutuksista, kuten sijaisjärjestelyjen helpottumisesta ja matkoihin käytettävän työajan vähenemisestä.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa jäsen Hannu Salomaa esitti, että terveysasemaa ei Kuhmalahdella lakkautettaisi toistaiseksi, mutta esitys jäi vaille kannatusta. Salomaa jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Terveysaseman mahdollisen lakkauttamisen tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä linjattu.

Kommentointi on suljettu.