Joko viedään tuhkatkin pesästä?

Kuhmalahden terveysaseman lakkauttaminen on ollut osalle Kangasalan kunnan viranhaltijoista ja ja poliittisista päättäjistä erityinen lempilapsi palveluiden alasajossa lähes koko kuntaliitoksen jälkeisen yhteiselon ajan.

Toista vuotta sitten hanke meni nurin sosiaali- ja terveyslautakunnassa, mutta kuluvan vuoden aikana kyseisen asian läpi vieminen aina valtuustoon asti on saanut uutta puhtia kunnan keskushallinnossa.

Keskiviikkoisena iltapuhteena, 27.8. jalkautuivat kunnan ylinten päätöksentekoelinten puheenjohtajistot Pentosaliin ”kuulemaan” itäisen kunnan osan asukkaita. Huolestuneena melkein jokaisessa puheenvuorossa korostettiin terveyspalveluiden säilymisen tärkeyttä Pohjassa terveysasemalla ja kannettiin huolta niiden turvaamisen puolesta. Puheenjohtajistot nyökyttelivät ja heidän taholtaan kuultiin rauhoittelevia puheenvuoroja.

Kyseisestä tapaamisesta vajaan kuukauden kuluttua olikin uusi totuus kuultavana: Vuoden 2015 alusta terveysasemamme ovet pistetään säppiin!

Onko tästä operaatiosta apua paljon apua tyhjyyttä ammottavaan kunnan lompakkoon? Onko kunnan osoitettava säästötoimet rankimman jälkeen palveluun jota kaikki ikäryhmät käyttävät?

Kuhmalahtelaiset ovat muutenkin liikenteellisesti, matkojen ajoissa ja kilometreissä, omassa kategoriassaan. Kymmeniä kilometrejä rullataan edestakaisin autoilla tässä tulevaisuuden visiossa haettaessa terveyspalveluita suunnitellusti Sahalahdelta ja kuulemma tuonnempana tulevaisuudessa keskusterveysasemalta: Käydään ensin lääkärissä, sitten esimerkiksi laboratoriossa, joka tällä haavaa palvelee täällä kerran viikossa, ja jälleen lääkärin pakeille jotta saadaan määritys sen hetkisestä tilanteesta ja jatkotoimista. Ei tämäkään ilmaista hommaa ole, yhteiskunnan pussillahan siinä käydään!

Pohjassa on 1990-luvun alkupuolella rakennettu, kunnollisessa reilassa oleva terveysasema keskeisellä paikalla. Se on jäämässä nyt kylmilleen. Niin ei kaiketi sananmukaisesti voi tehdä, koska rakennuksilla on tapana rapistua kylmissä olosuhteissa. Onko jo mietitty millaiseksi venyy ko. rakennuksen myyntiaika? Juoksevia kiinteitä kuluja koituu joka päivä – sähkö, joka pitää yllä jonkinlaisen lämmön ja valaisee ympäristön, kiinteistönhoitajan ja siistijän työpanosta tarvitaan jossain määrin, jatkossakin kesällä kasvaa ruoho ja nurmikko on ajettava, talvisin lumi kinostuu ja piha liukastuu. Nuokin ongelmat on hoidettava, koska parkkipaikka on kirjaston kanssa yhteinen.

Kuntaliitosta tehtäessä rakennuksen tasearvo oli 270 000 euroa. Mitähän tulee tappiota, jos se joskus myydyksi saadaan? Eikö edellä olevista kuluista/tappioista voi ajatella, että kaikki ei ole sitä, miltä asian halutaan näyttävän? Esimerkiksi tilojen vuokrakustannukset, laskennallinen 40 000 euroa, tulevat Soten säästöinä, mutta Oksan osalta kulut jatkuvat. Ja jos vähennetään yksi aukiolopäivä, siis neljästä kolmeen, saadaan sijaismäärärahan summa, vajaa 10 000 euroa, kasaan.

Pohdintaa kannattaa harjoittaa myös syyskuisen Helsingin Sanomien tekemän tutkimuksen pohjalta. Sen mukaan Kangasalan kunta käytti sosiaali- ja terveysmenoihin 14. vähiten Suomen maassa euroja näihin palveluihin. Kyseessä ovat tarvevakioidut menot terveyden-, vanhusten- ja sosiaalihuollon alalta. Aihetta kunnan taloudessa on säästötoimiin, mutta onko edellä mainittu oikea kohde näihin toimiin? Meneekö tässä lapsi pesuveden mukana?

Kaiken lopuksi koko valtakunnassa on edelleen Sote-laki, sen käsittely ja käytäntöön soveltaminen hakusessa. Olen ollut kuuntelemassa muutamaakin luentoa edellä mainittuun aiheeseen liittyen. Niissä joka ikisessä on puhuttu terveys- ja sosiaalipalveluista helposti saavutettavina lähipalveluina. Juuri tämän kaltainen piste Pohjan terveysasema on, ns. matalan kynnyksen paikka, johtuen mallikkaasti toimivasta lääkäri-hoitaja työparista. Heillä on asiakkaistaan tuntemusta joka tuo turvallisuuden tunnetta, ja säästää euroja, niin väitän. Täällä kannattaa nyt ottaa aikalisä, odottaa lain valmistumista sekä sen määrittelemiä reunaehtoja ja mittaristoja lähipalveluihin liittyen.

Onko kunnan vastuullista lopettaa paikallisesti katsottuna kärkipalvelua Kuhmalahdelta? Lopettaminen antaa aimo kolauksen itäisen kunnanosan elinvoimaan ja sitä myötä myös yksityiseen yrittäjyyteen, väistämättä. Elinvoimaiset kylät ovat tähän asti olleet sentään ainakin puheissa kunnan kannalta tavoittelemisen arvoista. On kuultu sanotun ”Maaseutua ei ole tarkoitus hävittää, vaan kylien kehittäminen on kunnan intressissä”. Nyt kyseessä olevat pelimerkit eivät ruohonjuuritasolta hurraa huutoja saa!

      Arja Marttala

      Kangasalan kunnanvaltuuston jäsen

      Kuhmalahti