Pakkalan kyläkauppa laajensi

Samalla kun monet maaseudun kyläkaupat laittavat pillit pussiin tai ainakin sinnittelevät kannattavuuden rajamailla, niin Pakkalan kyläkaupassa asiakkaat pääsevät ostoksille juuri laajennettuihin tiloihin.

–Tarvetta oli lisätilalle, kun vanhoissa tiloissa seinät tulivat vastaan. Siellä oli asiakkaiden ahdasta kulkea ja ahdasta meidän työntekijöiden täyttää hyllyjä, kauppias Marko Nikkilä taustoittaa.

Laajennus toi 65 neliötä uutta myymälätilaa. Ennen remonttia neliöitä oli 120. Lisää tilaa saatiin, kun samassa rakennuksessa asuinkäytössä ollut pääty remontoitiin kaupan tarpeisiin sopivaksi ja tiloja erottanut väliseinä purettiin pois.

Remontin äänet jatkuvat kaupalla yhä. Kaupan alakertaan on valmistumassa 50-neliöinen vuokrakaksio alun perin pienenä asuntona, myöhemmin toimistona ja varastona toimineisiin tiloihin.

Kylmätilat uudelle puolelle

Kaupan uudelle puolelle on sijoitettu pakastealtaat, tuoretuotteet lihoista makkaroihin sekä hedelmät ja vihannekset. Entiseen verrattuna hyllytilaa on niillä nyt kaksinkertaisesti. Maito- ja jogurttikaappi jää vanhalle paikalleen samalla kun senkin vetoisuus kaksinkertaistuu.

–Nyt saamme mahtumaan hyllyihin M-kauppojen kuukausitarjoukset. Ennen se ei ollut tilan puutteen takia mahdollista, kauppias iloitsee.

–Kuormien purku helpottui, kun voimme kerralla laittaa tuotteet hyllyihin, eikä niitä tarvitse enää seisottaa varastossa, hän lisää.

Hyllytilan laajeneminen palvelee asiakkaiden etua. Ennen laajennusta saman tuoteryhmän eri vaihtoehtoja piti tilata peräkkäin, nyt niitä voi ottaa myyntiin rinnakkain.

–Kun tällä viikolla oli tarjolla kabanossia, niin seuraavalle viikolle tilasin wilhelmiä. Nyt niitä on hyllyssä molempia yhtaikaa, Marko Nikkilä antaa tästä esimerkin.

Hyllytilojen järjestelyitä tehdään kaupassa pikkuhiljaa muiden töiden ohella. Vanhalla puolella asioimiseen järjestyy väljyyttä niin, että hyllyjen väliin tulee puoli metriä lisätilaa.

Ennen laajennustöiden alkua kauppias kulki muissa, noin 200 neliön suuruisissa M-kaupoissa ja haki niistä ideoita ja mallia oman kaupan valikoiman suunnittelulle.

Kesällä myynti tuplaantuu

M-kauppa Nikkilä työllistää kauppiaan lisäksi kaksi vakituista henkilöä. Kauppa on auki joka päivä arkena ja sunnuntaina. Poikkeuksen tästä käytännöstä tekee joulupäivä.

Kauppiaan työpäivä alkaa varhain, sillä ensimmäisiä kuormia on oltava ottamassa vastaan jo kohta aamuviiden jälkeen. Virallisesti kaupan ovi avautuu yhdeksältä, mutta lähes aina kahvittelemaan tulevia asiakkaita odottelee jonossa jo reilusti tuota aikaisemmin.

–Kerran on puolen vuoden aikana käynyt niin, ettei puolelta ole pihassa ollut ketään, tietää kaupan myyjä Erika Jokinen.

Hiljaista ei ole Nikkilässä talvellakaan, mutta kesän varalle kauppiaalla on kovat odotukset.

–Myynnin saa tuplata kesällä, vaikka kummasti se talviaikakin menee. Silloin pitäisi tehdä rästihommia, mutta sitten keväällä huomaa, että ne ovatkin tekemättä.

Kevään tulo näkyy kaupalla jo siinäkin, että talvella pihaan tuoduista multalavallisista aletaan myydä ensimmäisiä säkkejä.

–Joka vuosi tilaan aina jokusen lavan enemmän, mutta loppukesästä perusmullasta myydään kuitenkin eioota, Marko Nikkilä kuvaa puutarhatuotteiden hyvää menekkiä.

Ruokaa perheelle läheltä

Marko Nikkilä siirtyi M-kauppiaaksi kaksi vuotta sitten oltuaan sitä ennen Keskon riveissä K-extrakyläkauppiaana. Hän vakuuttaa oman ryhmänsä tuotteiden hintojen olevan kilpailukykyisiä, kun niitä verrataan kahden suuren, S-ryhmän ja Keskon, hintoihin. M-kauppoja on Suomessa yhteensä 70.

–Ryhmän vaihtamisen jälkeen kauppa on vaan parantunut, kiittelevät Teuvo Lindholm ja Markus Bährend, jotka poikkeavat useamman kerran viikossa kahville Nikkilään.

Katja Hänninen suosii omaa kyläkauppaa ostaessaan ruokaa nelihenkiselle perheelleen.

–Melkein joka päivä täältä tule jotakin ostettua. Muuallakin käyn, mutta melkein kaikki ruoat ostan täältä. Pikkuhiljaa saa jo kaikkea, ei enää tarvitse lähteä sen pidemmälle.

Laajennuksen hän vahvistaa näyttävän oikein kivalta, kun se samalla on tuonut kauppaan enemmän valikoimaa.

Markus Bährend kiittelee vielä kauppiaan palvelualttiutta.

–Kun pyytää jotakin sellaista, mitä ei ole, niin on suuri vaara, että se tulee hyllyyn.

–Ja hinnat ovat kilpailukykyiset, tietää aika paljon kaupasta tavaraa hakeva Bährend.

Kahvilassa kuulee tuoreet uutiset

Nikkilän eteistilan kahvila toimii mainiona kyläläisten ja tuttavien kohtaamispaikkana. Edullisen kahvin ja tuoreen purtavan ohella on tarjolla uutisia lähiseudulta ja kauempaa maailmalta.

–Täältä viimeisin tieto tulee, Markus Bährend vahvistaa.

–Ja täältä se leviää maailmalle, Teuvo Lindholm täydentää.

Jos ei pöytäseuralta irtoa jutun juurta, niin puheenaihetta on tarjolla päivän lehdistä, Iltasanomista etunenässä.

Molemmille miehille kahvittelu kaupalla antaa mukavasti lisäpotkua jäljellä olevaan työpäivään.

–Hienoa, kun voi isommatkin koneet voi hyvin jättää pihalle parkkiin, usein traktorilla työkoneen kanssa Nikkilään poikkeava Bährend sanoo.

–Olisi iso puute, jos tässä ei olisi kauppaa, mies lisää.