”Terveysasema oli esillä viimeksi puoli vuotta sitten”

– Meiltä on kotoa tänne vain kolme kilometriä. Olen käynyt täällä enkä Luopioisissa, vaikka asunkin Pälkäneen puolella, tuumaa Marjatta Aakkula Kuhmalahden terveysaseman pihassa.

Hän odottelee tuttavaansa seuranaan Caesar-koira. Nuorella koiralla ei sen suurempaa kokemusta Kuhmalahden terveysasemasta ole, mutta Aakkula kertoo käyvänsä asemalla mielellään.

– Täällä on hyvä palvelu ja vähän jonoja. Se on yksi täällä asumisen etuja. Tämä on ollut hyvä kylä palveluineen, hän arvioi.

Marjatta Aakkula, Caesar ja Minna Saario kohtasivat Kuhmalahden terveysaseman edustalla. Kolmikosta ainakin kaksi oli huolissaan terveysaseman tulevaisuudesta.

Aakkula ei pidä hyvänä ajatuksena siirtää lääkäripalveluja Sahalahdelle, varsinkaan jos tavoitteena on saada ihmiset lääkäriin ajoissa ennen kuin taudit ja vaivat äityvät kovin pahoiksi.

– Moni täällä asioiva on kuitenkin vanha. Tänne he vielä juuri ja juuri tulevat, mutta pelkään että muussa tapauksessa he kuolevat koteihinsa.

Kuhmalahtelaisyrittäjä Minna Saario ihmettelee kunnassa vallitsevaa suunnitelmallisuuden ja vaihtoehtojen puutetta.

– Esimerkiksi tämä terveysasema oli esillä viimeksi puoli vuotta sitten. Koulun takaakin kaavoitettiin alue, mutta missään en ole nähnyt sitä markkinoitavan. Miksi siihen ylipäätään laitettiin rahaa, kun kerran jätettiin puolitiehen?

Saarion mielestä terveysaseman sulkeminen Pohjassa olisi vaikutuksiltaan huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi Suoramalla. Hän pelkää terveysaseman lähdön myötä koko lähialueen palvelujen korttitalon romahtavan.

 

Aukioloa supistamassa

Kuhmalahden terveysasemaa ei sosiaali- ja terveyslautakunnan linjauksen mukaan aiota lakkauttaa ennen kuin kunta on saanut kiinteistön myytyä tai vuokrattua. Lautakunnan hyväksyttäväksi oli tuotu esitys, jonka mukaan terveysasema olisi lakkautettu elokuun alussa ja kuhmalahtelaisten terveyspalvelut hoidettu sen jälkeen pääosin Sahalahden terveysasemalla.

Kokouksen aikana sosiaali- ja terveysjohtaja kuitenkin päätyi muuttamaan esitystään lautakunnan hyväksymään muotoon. Edellytys kiinteistön myynnistä tai vuokrauksesta nähtiin lautakunnassa olennaisena tekijänä haettujen säästöjen toteutumisessa: terveysaseman sulkemisesta arvioidusta noin 85 000 euron säästöstä liki puolet aiheutuu tilakustannuksista.

Terveysaseman palvelupäiviä tullaan kuitenkin pudottamaan nykyisestä neljästä kahteen elokuun alussa. Näin saadaan sosiaali- ja terveyskeskuksen laskelmien mukaan tasattua lääkärien ja hoitajien työpanosta koko kunnan alueella; Sahalahdella ja Kuhmalahdella tarvitaan henkilöstöä asukasta kohden enemmän kuin muualla Kangasalla.

Lautakunta mietti kahden aukiolopäivän riittävyyttä, mutta pohjasi linjauksen aiemmin tehtyyn valtuustoaloitteeseen, jossa esitettiin lääkäripalvelujen säilymistä Kuhmalahdella kahtena tai kolmena päivänä viikossa.

Lisäksi selvitellään, voitaisiinko esimerkiksi Pentorinteen vanhainkodin tiloihin järjestää diabetesvastaanotto tai esimerkiksi sairaanhoitajan vastaanottotoimintaa yhtenä päivänä viikossa sen jälkeen, kun terveysasema on lakkautettu. Vanhainkodilla on toimiva verkkoyhteys potilastietojärjestelmään.

 

Aloitteet käsitelty

Arja Marttalan tekemässä valtuustoaloitteessa esitettiin Kuhmalahden terveysaseman hyvin toimivien tilojen maksimoimista perustamalla paikallisista toimijoista työryhmä, joka ideoisi toiminnan kehittämistä. Erityisesti toiminnassa voitaisiin keskittyä kansansairauksien ennaltaehkäisyyn ja työryhmän ideoita olisi mahdollista hyödyntää muillakin terveysasemilla.

Sosiaali- ja terveyskeskuksessa ja lautakunnassa kuitenkin katsottiin, ettei erillisiä työryhmiä ole tarpeen perustaa. Kunnassa on jo sovittu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintatavoista, eikä kysyntää ennaltaehkäisevälle työpanokselle ole ollut.

Sosiaali- ja terveyslautakunta totesi myös pitävänsä Kuhmalahden diabetesryhmän toimintaa tärkeänä jatkossakin ja yrittävänsä järjestää ryhmälle kokoontumistilat. Diabetesryhmä oli laatinut aiemmin esityksen terveysaseman kehittämisestä muun muassa Pälkäneellä toimivaksi havaitun ikäpistetoiminnan kautta tai siirtämällä asemalle kotihoidon työpiste. Ehdotuksia tuskin saadaan toteutettua. Pälkäneellä kunnan osallistumisen ikäpistetoimintaan on tehnyt mahdolliseksi se, että kotihoidossa on ollut kaksi fysioterapeuttia kun Kangasalla käytössä on vain yksi. Kotihoidon työpisteen siirtoa ei nähty ajankohtaiseksi terveysaseman lakkautussuunnitelmien vuoksi.

Lautakunta merkitsi myös tiedoksi aloitteen hammashuollon järjestämisestä terveysasemalla Pohjan koulun oppilaille.