”Ota ukko kyytiin!”

Heli Tiusanen ja Sari Pärssinen pitävät kesän ajan lavatanssijumppaa Ruutanan uimarannalla ja Vesaniemessä. Kertamaksullisiin ryhmiin voi mennä mukaan kuka tahansa – ilmoittautumista ei tarvita. Lavista pääsee kokeilemaan tänä kesänä myös Sahalahdella, jossa järjestävänä tahona toimii

– Sitten humppaneliö. Yy-kaa-koo-nee. Ota ukko kyytiin, huutaa ohjaaja Sari Pärssinen Ruutanan uimarannalla.

Pärssisen ja toisen ohjaajan Heli Tiusasen takana jumppaavat naiset tekevät työtä käskettyä. Meneillään on lavatanssijumppa, tanssillisten tuntien uusin uutuus. Pärssinen kertoo, että lavista jumpataan humpan, jenkan, salsan, cha chan, rokin, tangon ja valssin askelin. Jokaista tanssilajia tulee kaksi kappaletta peräkkäin – aitoon lavatanssityyliin siis. Näillä tunneilla ei ole vaaraa siitä, että joku jäisi seinäruusuksi.

– Helppoa, hauskaa ja hikistä, Tiusanen määrittelee laviksen syvimmän olemuksen.

Lavatanssimaailman perinteitä kunnioitetaan myös sillä, että tunnin viimeinen tanssi on itseoikeutetusti valssi.

Lavatanssijumppa sopii kaikenikäisille. Pärssinen ja Tiusanen ovat huomanneet, että tunneille uskaltautuvat miehetkin paremmin kuin vaikkapa Zumbaan.

– Pidän laviksesta. Siinä polvet eivät ole niin kovilla, kun hyppyjä ei juurikaan ole, Merja Brusila sanoo.

Virpi Koskisen mielestä on hienoa päästä jumppaamaan kotimaisten lavatanssikappaleiden tahtiin.

– Tämä vain on niin hauskaa. Mukana ollaan aina 110-prosenttisesti, tanssitunteja Kangasalla yhdessä Pärssisen ja Tiusasen kanssa järjestävä Pirjo Kangas puolestaan sanoo.

Humppa kohtaa jumpan

Lavatanssijumppa perustuu lavatanssiaskeleiden ja jumpan välimuotoon. Lavista tanssitaan yksin, vaikka välillä tunnilla saatetaan ottaa lyhyitä pyörähdyksiä parinkin kanssa.

– Ja välillä vedetään jenkkaa letkassa, Pärssinen lisää.

Lavatanssijumpan kehittivät kouvolalainen liikunnanohjaaja Sirkku Pusa yhdessä fysioterapeutti Johanna Partasen kanssa. Tunnit ovat saavuttaneet suuren suosion melko lyhyessä ajassa.

– Lavatanssibuumi näkyy laviksenkin suosiossa. Tällä hetkellä lavista tanssitaan jo ympäri Suomen, Tiusanen tietää.

Lavis on rekisteröity tuotemerkki, joten sitä saavat ohjata vain peruskurssin käyneet lisenssiohjaajat.