Kyläkoulun merkitys tuli selväksi

Rautajärven koulun entiset oppilaat matkasivat lauantaina pitkin maata opinahjonsa 110-vuotisjuhlaan. Täpötäysi ja juhlavaksi koristeltu Rautahovi oli mainio osoitus kyläkoulun merkityksestä. Kiireiset nykyihmiset eivät ehdi sukulaistensa juhliin, mutta vanhan koulun juhlasta ei voi olla poissa.

Koulua kierrellyt juhlaväki päivitteli, miten pieniksi luokat olivat vuosien varrella kutistuneet. Presidentit katsovat seinältä tutulta paikalta, kuvarivistö vain on kasvanut muutamalla hahmolla. Vanhat aapiset ja koulukuvat sekä nostalginen juhlaohjelma siivittivät muistot omiin kouluvuosiin.

Monikulttuurisen ja -ongelmaisen lähiökoulun lapsia voisi olla vaikea saada hyppelehtimään perinteisiä piirileikkejä. Kyläkoulussa sen sijaan ei ole mikään ongelma sonnustautua kansallispukuun ja lausua kalevalaisia runoja. Lavalle noustaan isompien perässä ja sukupolvien perinteitä kunnioittaen.

Kyläkoulua käy parhaimmillaan viides sukupolvi. Se antaa perspektiiviä opiskelulle, jos isovanhempien vanhemmat ovat aikanaan joutuneet odottamaan, koska on heidän vuoropäivänsä käyttää kenkiä, että pääsee kouluun.

Rautajärven koululaiset keskittyivät juhlassa opinahjon 110-vuotiseen historiaan. Juhlapuheen pitänyt sivistyslautakunnan puheenjohtaja Esko Koskenvesa sivusi myös pari vuotta sitten päättynyttä kyläkoulusotaa.

Pälkäneen kyläkouluja oltiin ajamassa alas muun muassa pedagogisin perustein. Lapset oltiin valmiita kuljettamaan matkojen taakse, jotta päästäisiin yhdysluokista.

Parissa vuodessa käsitykset yhdysluokkien turmiollisuudesta ovat muuttuneet. Nyt isoillekin kouluille tuodaan yhdysluokkia ainakin alkuopetukseen. Eri-ikäisten luokissa on monia kiistattomia etuja, sillä lapset ovat aina oppineet tehokkaimmin toisiltaan.

Tänään Rautajärvi suuntaa katseensa vahvasti tulevaisuuteen. Kylässä avaa uusi kyläkauppa. Se on valtakunnantason uutinen, sillä viime vuosikymmeninä kauppoja on ollut tapana sulkea, ei avata.

Tässä lehdessä mietittiin kyläkoulusodan aikaan, onko kylällä vara vaatia kuntaa pitämään yllä koulua, jos kyläläiset eivät pysty pitämään edes kauppaansa pystyssä. Kylä on nyt vastannut huutoon, ja kunnan on kiireesti laadittava kaava, joka mahdollistaa muuton maalaisidylliin sekä turvaa koulun ja kaupan.