Viheliäinen vesivessa

Sika on siisti. Se tekee tarpeensa yhteen nurkkaan. Myös mäyrällä on oma, erillinen kakkakäytävä. Sen sijaan ihminen sotkee ja pilaa vesivessalla sekä puhtaan veden että ulosteensa.

Vesivessa on ihmisen keksinnöistä viheliäisimpiä. Pöntössä sotketaan kaksi hyvää ainesta: elintärkeä juomavesi sekä ulosteet, jotka sisältävät kasvun kannalta tärkeitä ravinteita.

Pälkäneen puhdistamohanke tai Tampereen seudun keskuspuhdistamohanke antavat pienen käsityksen siitä, minkä mittaluokan tehtävä on erottaa ravinteet vedestä ennen kuin se päätyy järviin.

Ulosteissa on runsaasti muun muassa fosforia. Se on tehokkaasti järviä rehevöittävä ravinne. Samaan aikaan tuskaillaan, mistä saataisiin lannoitteeksi fosforia, jotta kasvavalle ihmispopulaatiolle voitaisiin viljellä riittävästi ravintoa.

Ensimmäisenä fosfori loppuu kehitysmaiden köyhtyneiltä pelloilta. Siellä ei tahdo myöskään riittää makeaa vettä sen paremmin ihmisille kuin kasveillekaan.

Muun muassa Käymäläseura Huussi ry toimii sen puolesta, ettei länsimaat sotkenutta vesivessaa koskaan vietäisi kehitysmaihin. Niiden sanitaatio pitäisi rakentaa suoraan nykyaikaisen kuivakäymälän varaan.

Puutteellinen sanitaatio pilaa vähäisetkin pohjavesivarat, eivätkä arvokkaat ravinteet päädy sinne mihin kuuluvat eli pellolle.

Suomen sekoittanutta haja-asutusalueiden jätevesijupakkaa ei olisi koskaan syntynyt, jos mökkeihin olisi alettu rakentaa kuivakäymälöitä vesivessojen sijaan. Melkein jokaisella mökkitontilla on sen verran maata, että kuivakäymälästä kertyvä multa voitaisiin hyödyntää kasvien juurella. Sen sijaan pöntöstä kertyvällä jätevedellä sotkee laajat vesialueet, jos sitä ei käsitellä asianmukaisesti.

Vesivessan hinta ei jää toistakymmentä tuhatta euroa maksavaan pienpuhdistamoon tai vielä kalliimpaan viemäriliittymään. Sen päälle uhkaa tulla lasku jätevesien tai järvien puhdistamisesta.

Maanantaina Kultaisella talikolla palkittu kangasalalainen Raini Kiukas on tehnyt reilut 20 vuotta töitä kuivakäymälöiden puolesta. Huussipioneerin työ alkaa tuottaa tulosta, sillä seuraava suunnittelija- ja rakentajapolvi tietää, että kuivakäymälä toimii myös sisällä mökissä, kodissa, talossa ja toimistossa. Vesivessat ovat jäämässä väliaikaiseksi hulluudeksi ihmiskunnan historiassa.