Lisää kaasua Sahalahdelle

Suunnitelma: Tukes myönsi luvan maakaasuverkoston rakentamiselle, käyttäjien kommentteja odotellaan

Sahalahti

Jos kaikki sujuu Kangasalan Lämmön suunnitelmien mukaan, Sahalahden keskustaan rakentuu syksyllä maakaasuverkko kiinteistöjen käyttöön. Aluksi mahdollisuutta on kaavailtu kohteille, jotka ovat keskeisiä ja kohtuullisella etäisyydellä liittymästä, joka myös Saarioisilla on käytössään. Käytännössä verkosto kattaisi Sariolan koulun ja entisen kunnanviraston välisen alueen.

– Tarjouksen on saanut kymmenkunta kiinteistöä. Mukana on niin kunnan kuin vuokrataloyhtiönkin kiinteistöjä. Omakotitaloja ei ole ensimmäisessä vaiheessa mukana, vaan ensin katsotaan miten hanke lähtee liikkeelle, kertoo Kangasalan Lämmön toimitusjohtaja Pekka Lehtonen.

Maakaasuverkoston laajentaminen myöhemmin myös lähistön omakotitaloasujien käyttöön on Lehtosen mukaan mahdollista. Enää hankkeen toteutuminen tarvitsee asiakkaiden innostumisen, sillä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto eli Tukes myönsi hankkeelle luvan viime viikon lopulla.

Toimitusjohtaja Lehtosen mukaan verkosto toisi toteutuessaan polttoöljyä käyttäville asiakkaille edullisempaa polttoainetta ja puhtaampaa energiaa. Ympäristönäkökohtana voi pitää myös kiinteistökohtaisista öljysäiliöistä luopumista.

Suunnitelmia Sahalahden verkostosta alettiin rustata jo siinä vaiheessa, kun Gasumin runkolinjan rakentaminen Lempäälästä Sahalahdelle varmistui.

 

Valitettavat Pikkola ja Pikonkangas

Ironista kyllä juuri ympäristönäkökohdat ovat aiheuttamassa lämpölaitoksen väelle harmaita hiuksia toisaalla Kangasalla. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus valitti Kangasalan kunnan tekemistä ympäristölupapäätöksistä, jotka koskivat Pikkolan ja Pikonkankaan lämpölaitoksia. Näille haettiin lupaa varapolttoaineen varastointiin.

Vaasan hallinto-oikeus taipui Ely-keskuksen kannalle ja osittain kumosi ja osittain muutti lupaehtoja. Varapolttoaineen varastointi mahdollisten kaasutoimituksen katkojen varalle ei hallinto-oikeuden mukaan käy päinsä pohjavesialueella. Kangasalan Lämmön mukaan käänteet tulivat pienenä yllätyksenä: Pikkolassa oli kyse vain luvan tarkistamisesta ja toisaalta Pikonkankaalla läheisen bensa-aseman luvan kanssa ei ollut ongelmia.

Talvipakkasilla sattuvan kaasukatkoksen paikkaamisessa nopea varapolttoaineen käyttöönotto olisi toiminnan kannalta tärkeää. Jos varastointi lämpölaitoksen alueella ei olisi mahdollista, jouduttaisiin kevyt polttoöljy erikseen tuomaan paikalle.

Lämpölaitos valittikin hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Lehtonen ei lähde tarkemmin ennakoimaan tulevaa ratkaisua.

– Tarkoituksena olisi rakentaa varastointisäiliöt niin hyvin kuin nykytekniikalla vain voi, jotta öljyä ei pääsisi vahingonkaan sattuessa maaperään. Toiveena on, että viisaus asiaan löytyy korkeimmassa oikeudessa. En halua ajatellakaan toista vaihtoehtoa, se tarkoittaisi turhia investointeja nykyisen täysin turvallisen varastoinnin siirtämiseksi pois Pikkolasta.

Kangasalan Lämpö

  • Energianmyynti vuonna 2011: kaukolämpö 68 GWh, maakaasu 48 GWh
  • Asiakkaat: kaukolämpöasiakkaita noin 240, maakaasuasiakkaita 140
  • Kaukolämpöverkosto 27 km
  • Maakaasuverkosto 45 km
  • Liikevaihto 7,5 miljoonaa euroa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?