Mansikoita ja maalaiselämyksiä

Mitä olisikaan kesä ilman mansikoita? Aika mauton on kysymys ja niin on vastauskin. Kysymyksen tekee täysin turhaksi Pälkäneen kaksi kesäistä helmeä: Suttisen Marjatila Laitikkalassa ja Niitty-Seppälän Kesätori Pälkäneellä.

Suttisen marjatilan iloisesta tunnelmasta huolehtivat Ella-Noora Kouhia ja Elisa Kajaste.

 

Suurin osa molempien maatilojen tuotteista on kasvatettu omassa pellossa tai tuotettu muuten lähiseudulla – tuoreus on taattua.

Juhannuksen jälkeen molempien maatilojen toiminta on saavuttanut täyden vauhdin ja vilskeen. Mansikoiden lisäksi kesäkeitaat tarjoavat paljon muutakin asiakkailleen. Hakiessa ruokapöytään kesäisiä herkkuja kannattaa samalla viivähtää tiloilla pidempikin tovi.

Se mikä alkoi mansikoista ja vihanneksista, on laajentunut niin Niitty-Seppälässä kuin Suttisen marjatilallakin paljoksi muuksikin makeaksi ja arjen viihdytykseksi. On aika lähteä mansikkaiselle kierrokselle.

 

Uudet perunat ja poni Niitty-Seppälässä

Niitty-Seppälän Kesätori avasi juhannuksen myötä ovensa täyspäiväisesti. Toiminta lähti liikkeelle yli 30 vuotta sitten parin naurissäkin myynnistä. Nykyisin suoramyyntiin erikoistunut maatila tarjoaa kaiken mitä kesän ruokapöytä tarvitsee.

Kesän mansikat lähtivät Lauri ja Niko Käpyahon sekä Heidi Koskisen matkaan Niitty-Seppälässä.

Niitty-Seppälän Kesätorilta voi ostaa maatilan omien peltojen satoa, kuten perunoita, herneitä, kaaleja, salaatteja, yrttejä, porkkanoita ja vaikka mitä muuta vihannesta.

Lähiseudun tuotteet täydentävät Niitty-Seppälän myymälän valikoiman. Saatavilla on muun muassa kananmunia, lihatuotteita, hunajia, tyrnituotteita, saaristolaisleipää sekä sinappeja. Maatilalla myydään myös kesäkukkia ja kukka-amppeleita.

Vanhempien ostellessa tarjottavat ruokapöytään, on lapsille olemassa monenlaista ajanvietettä. Niitty-Seppälän kotieläintarhassa asustaa touhukas pieni eläinlauma: on possuja, lampaita, kilejä ja kaneja sekä kanoja.

Kesän ehdoton juttu on päästä ratsastusretkelle Pate -ponin kanssa. Lasten leikkipaikkaa uudistetaan tänä kesänä entistäkin monipuolisemmaksi. Luontopolulla haastetaan harmaita aivosoluja ja jännittävässä Peikkoluolassa puolestaan kutkutellaan hermoja.

Niitty-Seppälän kesäkahvilassa makuhermotkin saavat osansa, sillä suuhun saa laittaa tilan oman leipomon leivoksia. Uunituoretta leipää saa myös myymälän puolelta.

– Lauantaina 4.8. täällä on Filmipyörän ulkoilmaelokuvaesitys. Katsellaan Taru Mäkelän Varasto -elokuva, Mirva Kittilä vinkkaa.

Heinäkuun alusta lähtien on taas mahdollista lähteä poimimaan itse mansikoita Niitty-Seppälän pelloilta.

 

Suttisten marjatilalle kannattaa eksyä

Laitikkassa, Kissalammintien varrella, sijaitsee komea vanha punatiilirakennus, joka Suttisen marjatilana tunnetaan. Marjatilan myymälän hoitajatar Erja Rissanen kertoo, kuinka parikymmentä vuotta sitten marjojen myynti aloitettiin omasta pirtistä.

Toiminta kasvoi pian jo pihapiirinkin puolelle. Nykyisin marja- ja vihannestilalla on tarjolla monenlaista suuhunpantavaa ja nähtävää.

Suttisen marja- ja vihannestilan myymälän, Marjabaarin, hyllyt täyttyvät aina sesongin mukaan tuoreista vihanneksista ja marjoista. Omilta pelloilta tulee mansikoita, vadelmia, kaaleja, kurkkuja ja sokerimaissia. Marjabaarin kaikki myyntiin valitut tuotteet ovat suomalaisten pienyrittäjien valmistamia, ja suurin osa tuotteista on lähiseudulla kasvatettuja.

Suttisen marjatilan toiminnassa paikalliset viljelijät ja käsityöläiset tukevat toinen toisiaan. Marjatilan myymälän yläkerrasta löytyy viihtyisän kahvikammarin lisäksi vinttipuoti, jossa myydään suomalaisia käsityötuotteita. Vinttipuoti on sisustus- ja lahjatavaraliike, josta voi ostaa käsintehtyä keramiikkaa, tekstiilejä, nahka- ja lasitöitä sekä kauneudenhoitotuotteita.

Vinttipuodin punainen lanka on kierrätys ja uusiokäyttö. Sama teema jatkuu myös kahvilan puolella, sillä esimerkiksi kahvilan juomalasit ovat tehty vanhojen limonadipullojenpohjista.

Taidettakin on tänä kesänä tarjolla, sillä esillä on akvarellisti Pekka Ryynäsen taidenäyttely Suomen maisemissa. Suttisen marjatila tarjoaa paikan rauhoittumiselle ja nautiskelulle, mutta myös jännitykselle maissilabyrintin auetessa loppukesästä.

Seuraavaksi saatavilla sisäpiirin tietoa siitä, miltä näyttää mansikkasato tänä vuonna:

– Näyttää hyvältä. Kylmä alkukesä ei ole vaikuttanut laatuun heikentävästi, kunhan sadepäiviä ei enää montaa tulisi. Mansikkasesonki alkaa heinäkuun alussa, Erja Rissanen paljastaa.

On aika lähteä kesän mansikkakierrokselle.

 

Niitty- Seppälän Kesätori on avoinna joka päivä kello 9–19.

Suttisen marjatila on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–19, lauantaina kello 9–16 ja
sunnuntaina kello 11–19.