Pikonlinnan sairaalan historiasta avattiin verkkonäyttely

 

Pikonlinnan historiaan voi tutustua internetissä.

Kangasalla sijainneen Pikonlinnan sairaalan vaiheisiin voi tutustua  verkkonäyttelyssä. Näyttelyn tarkoituksena on esitellä Pirkanmaan alueen terveydenhuollon ja hoitomenetelmien kehitystä sekä tuloksellisuutta Pikonlinnan sairaalan historian avulla. Verkkonäyttely kertoo siitä, kuinka tuberkuloosia varten rakennetusta parantolasta muodostui vuosikymmenten aikana sairaala, jossa hoidettiin muistakin kansantaudeista kärsiviä potilaita.

Pikonlinna toimi keuhkotautiparantolana vuosina 1931-1968, sotasairaalana 1939-1944 ja monialaisena sairaalana 1968-2007. Osana Tampereen yliopistollista sairaalaa Pikonlinnasta muodostui keskeinen hoitopaikka erityisesti keuhkosairauksia, reumaa ja syöpää sairastaville potilaille. Terveydenhoidon kehittyessä kävi kuitenkin selväksi, että toimintojen keskittäminen Keskussairaalaan on edullisempaa potilaille. 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä toiminnot siirtyivät vaiheittain Pikonlinnasta Tampereelle. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri myi Pikonlinnan sairaalan maa-alueineen vuonna 2008.

Verkkonäyttelyssä esitellään sairaalan vaiheet 1900-luvun alusta 2010-luvulle asti sanoin ja kuvin sekä myöhemmin myös virtuaalikierroksen avulla ja englanninkielisellä osiolla. Näyttelyn on toteuttanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin museotoimikunta yhteistyössä Pirkanmaan maakuntamuseon kanssa.

Näyttely löytyy verkosta osoitteesta www.aikanaan.fi/pikonlinna