Taivas lyö tulta

Viime viikolla nähtiin kesän aktiivisin ukkospäivä Suomessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkona puoli kahdeksaan mennessä illalla havaittiin yli 3000 maasalamaa ja 1200 pilvisalamaa.

Sydän-Hämeessäkin mittavaa ukkosta povailtiin tulevaksi jokin aika sitten toistuvasti, mutta tuloillaan olleet suuret rajuilmat ovat jääneet ainakin toistaiseksi

Synkkenevä taivas on ollut tänä kesänä tuttu näky. Pilvien tarjonta on enimmäkseen keskittynyt jyrinän sijaan veteen.

saapumatta – ja voisi sanoa, että onneksi.

Ukkonen on vahingoittanut sähkölaitteita ja aiheuttanut taloudellisia vahinkoja kasvavassa määrin viime vuosina. Syypää eivät ole aiempaa tiheämmin koettavat ukonilmat, vaan nykytekniikan herkkyys rajuilman aiheuttamille ylijännitteille.

Oli teknologia miten herkkää ja uutta tahansa, vanhat konstit kuitenkin purevat hyvin – töpselin irrottaminen pistorasiasta voi säästää monelta harmilta. Asiasta pyritään huolehtimaan myös ihmisten puolesta, kun jatkossa uusien kiinteistöjen sähkökeskukseen on asennettava ylijännitesuoja, jos kiinteistöä syöttävässä verkossa on käytetty ilmajohtoa.

Ihmisten suojaamisessa ukonilman vahingoilta maalaisjärjen avulla pääsee pitkälle: todennäköisiä salaman iskupaikkoja kannattaa välttää, ja sisätiloihin hakeutuminen onkin aina hyvä vaihtoehto.

Siihen asti, kun salamoiden energiat saadaan valjastettua hyötykäyttöön, ukkonen näyttäytyy enemmistölle harmina ja pienelle osalle komeana luonnonnäytelmänä.