Kahvila aukesi Pohjassa

Pohjalaisten ei tarvitse enää kysellä entisen niin sanotun Pohjan Kessan avautumista. Kati ja Vesa Luukkonen avasivat keskiviikkona kahvilan nimellä Katin puoti ja kuppila.

Tuoreet yrittäjät lähtevät liikkeelle vaiheittain, ensimmäisenä avautui kahvila. Tiloja on remontoitu sisältä. Muun muassa kaikki seinäpinnat on maalattu, kulmassa kiiltelee upouusi kassatiski ja kahvilan pöydät sekä tuolit hohkavat valkoisina. Seinustalla vilkuttelee pelikone, toisella hyrisee virvoitusjuomakaappi.

– Kahvilalla aloitetaan, suolaista ja makeaa on tarjolla. Leivonnaisia tulee Luopioisten kotileivästä ja osa väsätään itse. Myöhemmin, kun saamme kaikki luvat kuntoon, valikoima laajenee, Kati Luukkonen paljastaa.

Yrittäjät tuovat tarjolle myös lähiruokaa pieniltä tuottajilta. Kangasalalaista hunajaa ja laitikkalalaista limsaa löytyy jo hyllystä, myöhemmin esille pääsevät käsin tehdyt suklaat Yläjärveltä. Juustot ja hillot järjestyvät Jämsästä, villisika ja highlander-liha matkaa Juupajoelta, mutta mukaan mahtuu vielä lisää tuottajia.

– Mukava tarjota vähän vaihtelua. Sijainti on sopivasti Pohjois-Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen rajaseudulla, Kati Luukkonen toteaa.

Tarjolle tulee myös eläintarvikkeita ja -ruokia hevosille, koirille, kissoille sekä jyrsijöille, joita kaikkia löytyy myös pariskunnan kotoa muutaman kilometrin päästä. Lemmikkien lisäksi paikka huomioi jatkossa muita vapaa-ajantarpeita myymällä ainakin kalastustarvikkeita. Kahvilan nettipiste ilahduttanee niitä asiakkaita, jotka ovat internet-yhteyksiä vailla. Pariskunta toivookin paikasta kyläläisten kohtauspaikkaa. Tähän saakka tila on ollut lähinnä Luukkosten perheen kohtauspaikka.

Iida ja Vili ovat huolehtineet kodista ja Ville tekee meille vielä nettisivut, kun alaa opiskelee. Vanhempani Kaija ja Heikki Mäkinen, ovat auttaneet valtavasti kaikissa vaiheissa. Kati Luukkonen korostaa.

 

Vesa ja Kati Luukkonen avasivat kahvilan Pohjassa keskiviikkona. Valikoima laajenee myöhemmin, kun kaikki lupa-asiat saadaan kuntoon.

Virkateitse yrittämään

Pariskunta teki keväällä täyskäännöksen. Molemmat irtisanoutuivat pitkistä työsuhteista, Vesa lähes kolmenkymmenen palvelusvuoden jälkeen kirvesmiehen hommista Tampereen kaupungilta, ja Kati teknisen avustajan tehtävistä Kangasalan kunnalta, jossa hän oli työskennellyt seitsemäntoista vuotta.

– Ajatus yrittämisestä oli muhinut jo pitkään, ja pitkä työmatkakin alkoi painaa. Tuntui, että voisi sitä tehdä jotain muutakin, Vesa Luukkonen myhäilee.

Ensimmäinen yritys meni Luukkosten mukaan päin mäntyä, mutta onnekseen pariskunta pääsi kiinni uuteen tilaan. Isännän kädentaidoille onkin ollut käyttö, kun paikkoja on laitettu kuntoon. Emäntä taas on päässyt näyttämään kyntensä paperitöissä.

– Byrokratian viidakko on ollut melkoinen. Onneksi olen tottunut, välillä jopa nautin papereiden pyörittämisestä! Kati Luukkonen naurahtaa paperinippu ja näyttö edessään ja puhelin korvallaan.

– Ystävät ja luottohenkilöt ovat olleet korvaamattomana apuna, jotta kaikki sanamuodot ja liput ja laput on saatu kuntoon, molemmat kiittelevät saamaansa asiantuntevaa apua.