Lyijyvarkaat iskivät keskellä yötä Vanhaankirkkoon

Rauniokirkko kohtasi ilkivaltaa tänäkin kesänä Pälkäneellä.

Pälkäneen keskiaikaisessa rauniokirkossa tehtiin viime viikolla ikäviä tuhoja. Pahantekijät vierailivat kirkossa 25. ja 26.7. välisenä yönä. Vielä kello 22 aikoihin keskiviikkoiltana kirkolla oli suojeluyhdistyksen talkooväkeä, ja kaikki oli silloin koskematonta.

Pari vuotta sitten restauroidun asehuoneen oven kaariholvin suojana olevaa lyijylevyä on revitty. Työtä helpottamaan asehuoneeseen oli raahattu yksi kirkon penkki.

– Levyä on yritetty selvästi irrottaa kummastakin päästä, mutta kun se ei ole onnistunut, on murrettu kappale alhaalta, Pälkäneen Vanhankirkon suojeluyhdistyksen sihteeri Rauni Tiililä toteaa.

Lyijy on kallis materiaali, joka kelpaa varkaille eteenpäin myytäväksi. Omistajan kannalta on yhdentekevää, kuinka paljon levyä on viety, koska tilalle on joka tapauksessa vaihdettava uusi kokonainen levy. Rauni Tiililä arvioi, että korjaus maksaa työn hinta mukaan lukien  lähes pari tuhatta euroa.

Kirkon puolella on tehty paljasta ilkivaltaa. Kirkon itäpäädyn rakennustelineitä peittänyt kivimuurikuvioinen suojapressu on revitty keskeltä kahtia. Irrotettu osa oli jätetty kirkkoon lojumaan.

Pressu on revitty irti vahvoista reunanauhoistaan ja katkaistu ehkä puukkoa apuna käyttäen. Myös ympärillä olevat varoitusmerkit, narut ja pylväät on revitty ja sotkettu maahan.

Aitoolainen Printscorpio on lahjoittanut monien tuhansien eurojen arvoisen, varta vasten Vanhaankirkkoon suunnitellun pressun suojeluyhdistykselle.

– Olemme todella pahoillamme ja järkyttyneitä. Pressua emme voi millään korvata eikä sitä enää saa korjattuakaan. Tämä on täysin järjetön teko, Rauni Tiililä sanoo.