”Orvokilla maustettu mutakakku on loistokasta!”

Pälkäneläistynyt kokki-floristi Tekla Wannas kuvailee itseään ”makuja kunnioittavaksi alan ammattilaiseksi ja herkuttelijaksi”.

– Olen työskennellyt useassa eri maassa, ja syventynyt kokin uralla erityisesti jälkiruokiin sekä leivontaan. Ulkomailla tutustuin laajasti eri maiden makumaailmoihin ja makujen käyttömahdollisuuksiin. Ranskassa käytettiin paljon kukkia leivonnassa. Se onkin alue, joka kiinnostaa minua kovasti tällä hetkellä.

Tekla Wannas, mikä syötävissä kukissa kiinnostaa?

Työskennellessäni ravintoloissa syötäviä kukkia käytettiin hyvin vähän. Vain ruusuvettä ja appelsiininkukkavettä oli makuina. Tosin jo tuolloin niiden koristeellinen arvo oli ymmärretty: annoksissa käytettiinkin esimerkiksi ruiskukkaa, orvokkia ja samettikukkaa.

Olen itseopiskellut aihetta, ja tutustunut siihen myös tehdessäni maisteriopintojani Hollannissa ja Englannissa. Itse makuihin ja käyttötapoihin tutustuin paremmin asuessani Belgiassa ja Thaimaassa. Sen jälkeen aloin paremmin syventyä aiheeseen ja tutkin jatkuvasti aihetta muun muassa tiedejulkaisuista ja kasvitieteellisistä puutarhoista ympärimaailmaa.

 

Käytetäänkö syötäviä kukkia paljon Suomessa?

Melkoisen vähän. Tietoa ei ole ihan helppo löytää ja luotettavia lähteitä on vielä suhteellisen vähän. Kukissa on kuitenkin samalla tavalla makumaailmaa kuin marjoissa ja hedelmissäkin. Niiden käytöstä ei tiedetä vielä tarpeeksi.

Trendi on nousussa ja USA:ssa käytetään kukkia paljon enemmän kuin Euroopassa. Suomessa aihe on vielä kovin uusi, mutta täälläkin selkeästi nousussa.

 

Käytätkö kukkia omissa ruoissa?

Kyllä! Esimerkiksi orvokilla maustettu mutakakku on ihan loistokasta. Marinadeissa ja salaateissa on helppo käyttää erilaisia kukkia.

 

 

Esimerkkejä syötävistä kukista ja mihin kutakin voi käyttää?

Ruusu, orvokki, syringa vulgaris (tavallinen pihasyreeni), ruiskukka, pelargoni… lista on pitkä. Ruususta voi tehdä esimerkiksi ruususokeria, jota on helppo valmistaa. Pestyt terälehdet laitetaan tehosekoittimeen sirosokerin kanssa ja jauhetaan hienoksi. Sen jälkeen se kuivatetaan leivinpaperilla. Sokeria voi käyttää jälkiruokien ja pikkuleipien leivonnassa.

Ruusun maku on hienostunut, maku muistuttaa kovasti sen tuoksua. Eri lajikkeissakin on kuitenkin paljon makueroja, samalla tavalla kuin eri omenoissa on erimakuja.

Terälehti sellaisenaan ei välttämättä ole kovin herkullinen, siksi makua joutuukin uuttamaan tai sekoittamaan. Orvokkia voi käyttää samalla tavalla sekä koristeena. Myös suolaisiin ruokiin osa kukista käy todella hyvin.

 

Ovatko syötävät kukat terveellisiä?

Ravintoainepitoisuuksista ei ole paljoa tietoa saatavilla. Joidenkin kukkien vitamiinipitoisuuksistaolen löytänyt tietoa. Maku ja koristearvo ovat mielestäni kukissa tärkeintä, sillä niitä ei syödä samoissa määrin kuin mustaherukoita.

 

Onko syötäviä kukkia jalostettu?

Lähes kaikki kukat mitä katselemme vaikka puutarhamyymälässä tai siemenluettelossa ovat jalostettuja.

 

Voiko jotakin luonnosta löytyviä kukkia syödä?

Menee ehkä villiyrttien puolelle, mutta ketunleivän kukka on syötävä. Omalta pihalta voi syödä esimerkiksi seljankukkia (siitä tehdään Saksassa ja Ruotsissa paljon mehua, maku on sitrusmainen).

Omasta pihasta voi syödä myös maitohorsmaa, timjamin kukkia, orvokkeja, samettikukkaa, piharuusua… Pitää vain muistaa, että käyttää vain kukkien terälehdet sekä se fakta, että niissä ei ole käytetty kemiallisia torjunta-aineita. Lannoitus on ok, kuten itsekasvatetuissa salaateissakin.

 

Mistä syötävistä kukista pidät eniten?

Syreeni on uusi suosikkini. Myös ruususta olen löytänyt viimeaikoina paljon uusia ja miellyttäviä käyttötarkoituksia. Orvokki on mielestäni kaunein ja varmasti pysyvä kestosuosikkini.

 

Millainen on suhteesi Pälkäneeseen?

Yksi suomen parhaimmista paikoista asua, en ole vielä keksinyt sitä toista hyvää paikkaa 🙂