Kädentaidot kiinnostivat markkinakansaa

Kädentaidot olivat kunniassa viikon takaisilla Rautajärven markkinoilla. Vaikka Rautahovin pihat täyttyivät monenlaisista houkutuksista, sankimmat väkijoukot keräsivät luopioislainen seppä Leo Ratinen ja kesäluopioislainen moottorisahaveistäjä Markku Tuominen.

Sepän kalke ja Tuomisen sahan pärähdys toivat paikalle isoja ja pieniä markkinakävijöitä. Väki sai seurata vierestä, miten rauta totteli osaavaa seppää ja miten koivupölkystä muotoutui ainutkertainen puuveistos.

Ratinen päästi pieniä markkinavieraita jopa ahjon äärelle oppipojiksi ja -tytöiksi. Tuominen puolestaan huipensi markkinapäivän sahaamalla mäyräkoiraveistoksen. Mallina toimi kuusivuotias Aksu. Tampereella asustavan karkeakarvaisen mäyräkoiran isäntä Timo Haake sai veistoksen markkinatuomisikseen.

Kauppatiskien suosikkeja olivat lähellä valmistetut herkut ja käsityöt, joita on harvoin saatavissa.

 

Luomupiha palkittiin

Rautajärven markkinoiden yhteydessä palkittiin kylän kaunein piha. Tänä vuonna nostettiin esiin Vuohiniementien varrella sijaitseva Arto ja Mirja Tuomen mökkipiha. Koivua kasvanut tontti on kahdeksan vuoden aikana muuttunut lenkkeilijöiden ja rantaan kulkevien silmäniloksi.

– Me ollaan melkein kaikki viikonloput mökillä. Silloin on hyvää aikaa tehdä jotakin. Mökkipihan laittaminen on mukavaa vastapainoa kerrostaloelämälle, Arto Tuomi sanoo.

Mies sanoo itse toimivansa vain puutarhurin apulaisena.

– Emäntä on hoidellut kukkahommat. Minä olen istutellut omaksi iloksi tuijia, mäntyjä ja kuusia, kun havupuut ovat vihreitä ympäri vuoden. On siinä joku luumupuu ja marjapuskakin.

Tuomet ovat tykästyneet Rautajärven ja Luopioisten leppoisaan meininkiin.

– Rautajärvi hiljeni hetkeksi, kun pankki ja kauppa lähtivät. Mutta nyt on taas vireämpää, kun kauppa saatiin auki.