Pohjan maatalouspäivässä kurkistetaan maaseudun ytimeen

Anita Koskinen (vasemmalla) ideoi maatalouspäivän tulevaksi lauantaiksi Pohjan koulun pihapiiriin. Myös Virpi Nikkilä sekä Nikkilän tilan vasikat osallistuvat päivän järjestelyihin.

Kuhmalahden Pohjan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajalla Sanna Aholalla on riittänyt viime päivinä hommia. Vanhempainyhdistys puuhaa Pohjan koulun pihaan tämän viikon lauantaiksi maatalouspäivää, jossa ihan kaikkien on mahdollisuus tutustua kello 12–15, mitä nykypäivän maatalous pitää sisällään.

Vanhempainyhdistyksen jäsen Anita Koskinen heitti keväällä ilmaan idean uudesta tapahtumasta. Anita on myös miehensä Vesa Nikkilän kanssa yksi maatalouspäivän vetureista, sillä lihakarjatilallisille maatalous on osa jokapäiväistä arkea.

– Muut maatalouspäivässä mukana olevat tilalliset ovat Peltolan Lasse ja Karita kirkonkylältä, sekä Aholan Veikko ja Anne Pohjasta, Sanna Ahola kertoo.

 

Nykyinen ja entinen maatalous esillä

Maatalouspäivä tuo Pohjan koulun lähistölle monenlaista ihmeteltävää ja koettavaa.

Koulun vieressä olevalle pellolle ajetaan maatalouskoneita aina valtavasta puimurista perinteiseen traktoriin. Ällisteltävänä on esimerkiksi myös paalaaja-käärijä, joka kesällä heinäntekoaikaan pudottelee valkoisia traktorinmunia pellon laitaan.

– Peltoalueelle tulee myös maatilan eläimiä. Aholan Anne on luvannut tuoda paikalle vastakuoriutuneita tipuja, sen lisäksi on muun muassa kanoja, lehmiä, kyyttövasikka, lampaita ja kaneja.

Yleisöllä on mahdollisuus eläinten ihastelun lisäksi päästä kokeilemaan hevoskyytiä koulun pihamaalla.

Lisäksi kävijät pääsevät testaamaan tietouttaan muun muassa vanhojen työkoneiden ja -kalujen käyttötarkoitusten ja viljalaatujen suhteen.

– Tarkoitus on, että maanviljelyksen nykypäivä ja menneisyys tulisivat esille tapahtumapäivän aikana, Anita Koskinen kertoo.

Yhteistyökumppanina vanhempainyhdistyksen maatalouspäivässä on Valio, Mela ja Saarioinen. Lisäksi Maatalouslomittajat ry esittelee maatalouslomittajan ammattia omalla pisteellään.

 

Kahvio ja peräkonttikirppis tapahtuman yhteydessä

Maatalouspäivän lomassa on mahdollista nauttia kahvit ja pullat vanhempainyhdistyksen puffetista. Lisäksi Pohjan koulun leirikoululaiset kartuttavat kassaansa makkaranmyynnillä.

– Koulun pihassa on tapahtuman ajan myös peräkonttikirppis, johon ihan kuka tahansa voi tulla myymään. Myyntipaikan hinta on viisi euroa ja niitä voi varata minulta numerosta 0400 919 804, Sanna Ahola kertoo.

Tänä kesänä on totuttu vaihteleviin säihin ja rankkoihinkin sateisiin. Huono ilma ei vanhempainyhdistyksen väkeä pelota, vaikka he toki poutaa maatalouspäiväksi toivovatkin.

– Eläimet ja maatilan väki ovat tottuneet säähän kuin säähän. Yleisökin varmasti pärjää vaikka vettä vähän ripsoisikin, Sanna Ahola ja Anita Koskinen tuumaavat.