Heppahulluus sai runon muodon

Lea Pyyhtiä kirjoitti runoteoksen hevostytön maailmasta.

Sahalahdella asuvan Lea Pyyhtiän runokirja Tallituvan kynnyksellä on palkittu kunniamaininnalla Möllärimestari 2012 kirjallisuuskilpailun runo-sarjassa.

Omakustanteille suunnatun kilpailun järjestää Päätalo-instituutti. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 118 teosta, joista runoja 34 kirjaa. Palkinnot jaettiin Taivalkoskella Päätalo-viikolla. Lea Pyyhtiän runokirja kertoo hevostytön maailmasta.

 

Lea Pyyhtiä, kerrotarkemmin millainen on palkittu kirjasi.

– Tallituvan kynnyksellä on runokirja hevostytön maailmasta.  Kirjassa on viisikymmentä runoa ja kymmenen Birgitta Laakson ottamaa hevosaiheista kuvaa. Arvosteluraati piti tarkoista ja yksityiskohtaisista runoista, sekä niiden elämänmyönteisyydestä.

 

Millainen oli teoksen kirjoittamisurakka?

Kirja lähti liikkeelle mielenkiinnosta, uteliaisuudesta. Mietin, mikä siinä on kun erityisesti tytöt ovat niin kiinnostuneita hevosista. Aihe veti puoleensa.

Joskus, ehkä nelisen vuotta sitten luonnostelin ensimmäisiä kertoja tätä aihetta. Sitten tutustuin runoihin, ja taisin lukea useita kymmeniä runokirjoja. Lainasin kirjastosta myös kymmenkunta hevostietokirjaa.  Kesällä 2011 osallistuin Oriveden Opiston runopajaan, jossa työstin tekstejäni.

 

Mikä on suhteesi hevosiin?

Olin nuorena hevostyttö, heppahullu. Siihen maailmanaikaan ei ollut samalla tavalla mahdollisuutta ratsastaa kuin nykyisin. Hevosta opin tuntemaan, koska meillä oli työhevonen. Aikuisiällä kävin ratsastuskoulussa muutaman vuoden. Minulla oli omakohtaista tuntumaa aiheeseen, sieltä sisältä päin katsottuna.

 

Kenelle kirja on suunnattu?

Kirja on runokirja. En tiedä, pystynkö sanomaan että se olisi suunnattu tietylle kohderyhmälle, tai haluanko edes sanoa. Löytäköön kirja itse lukijansa.

Kuvaan runoissa ihmiselämän tärkeää osa-aluetta, lapsen ja eläimen välistä ystävyyttä ja siitä nousevia tuntemuksia.

 

Saako kirjaa hankkia jostakin?

Kirjaa on saatavilla Sahalahden kirjastolta, Kangasalan Kirjakaupasta ja tekijöiltä, siis minulta ja kuvaaja Birgitta Laaksolta.

 

Mitä nyt puuhaat kirjoittamisen rintamalla?

Kirjoitan, kylläkin. Mutta tähän ei oikein ole vastausta, koska etukäteen ei tiedä, tuleeko jotakin ja milloin. On olemassa tärkeitä aiheita, joita haluaisin käsitellä kirjoittamalla.

 

Millaisista runoista itse pidät?

Pidän lyhyistä ja vapaamuotoisista runoista. Vapaa muoto antaa sanoille ja runon riveille liikkumatilaa. Tulla ja mennä, useammalla tasolla. Mielestäni yksi runo on kuin kuva, ja vielä kokonainen kuva.