Elinikäisellä oppijalla vain taivas on rajana

Pälkäneen yhteiskoululle on tarkoitus perustaa elokuun lopulla aikuislukion etäopetuspiste. Tomi Pakalénin mukaan aikuisen opiskelijan elämänkokemus syventää opiskeltavia asioita.

Jäivätkö lukio-opintosi jostakin syystä kesken, ja haluaisit nyt jatkaa niitä? Onko sinulla ammatillinen perustutkinto ja haluaisit täydentää sitä lukio-opinnoilla? Vai oletko kiinnostunut jostakin yksittäisestä aineesta, kenties englannista tai psykologiasta, mutta sinulla ei ole tarvetta opiskella koko lukion oppimäärää?

Syksystä lähtien Pälkäneellä pystyy tehdä noita kaikkia, sillä Valkeakosken Tietotien aikuislukio perustaa Pälkäneen yhteiskoululle etäopiskelupisteen. Opetus on monimuoto-opetusta, ja se toteutetaan hyödyntämällä reaaliaikaista video-opetusta ja verkko-opetusta.

Pälkäneellä ei ole aiemmin ollut tarjolla aikuisten lukiokoulutusta.

 

Kurssit voi suorittaa verkko-opintoina

Aikuislukion apulaisrehtori Tomi Pakalénin mukaan on tärkeää, että pientenkin paikkakuntien aikuisille olisi mahdollisuus lukio-opiskeluun.

– Etäopiskelun kautta se on mahdollista. Opetus tulee Pälkäneelle Valkeakoskelta tai joltain muulta paikkakunnalta ja Pälkäneellä olevat opiskelijat voivat esittää kysymyksiä opettajalle niin halutessaan, Pakalén kertoo.

Päivälukion 75 kurssin sijaan kursseja aikuislukiossa suoritetaan 44, joista jokainen kestää 6-7 viikkoa. Jokaisen kurssiin kuuluu kuusi sadan minuutin mittaista lähiopetustuntia.

– Lähiopetuksessa opetetaan aina uusia asioita, eikä aikuisen ihmisen aikaa haaskata esimerkiksisiihen, että hän tulisi tunnille kirjoittamaan tai tekemään muita tehtäviä.

– Lähiopetukseen ei ole pakko ottaa lainkaan osaa, vaan kurssit voi suorittaa verkko-opintoina. Lähiopetukseen voi myös halutessaan ottaa osaa pelkästään kuunteluoppilaana.

 

Ikuinen oppija

Elinikäinen oppiminen on päivän sana. Toisinaan kuitenkin väitetään, että aikuiselle ihmiselle oppiminen olisi nuorta hankalampaa.

– Tutkimuksetkin osoittavat, että aikuinen oppii siinä missä nuorikin. Sitä paitsi aikuisella elämänkokemus auttaa ymmärtämään opiskeltavia asioita paremmin ja syvällisemmin, ja tietenkin myös aiemmista opinnoista on hyötyä, Pakalén sanoo.

 

Tule kysymään ja kuulemaan lisää Pälkäneen etälukio-opiskelusta Pälkäneen yhteiskoulun opintoneuvontatilaisuuteen torstaina 23.8 kello 17–19.