Oksalan perinnetapahtumasta kakspäiväinen!

Monet Pälkäneen Oksalan perinnepäivässä 11.8. mukana olleet järjestäjiä kiittelivät ja toivovat lukuisin perustein tulevan suven 2013 tapahtumasta kakspäiväistä:

1. kakspäiväisyys merkitsee kymmenien taitavien talkoolaisten sekä lähiruuan tuottajien ja toimittajienkin entistä suurempaa, aiheellista arvostamista. Kaikesta talkootyöstä ynnä muusta suunnittelusta, vaivannäöstä ja ajankäytöstä saadaan monin muodoin paljon parempi palkka, tuotos ja tulos kun ei heti pureta pois vuorokausien ja viikkojenkin työllä rakennettua.

2. nykyihmisten ajankäytön vuoks. Monille soveltuu jompikumpi päivä. Houkutuksia ja mielenkiinnon kohteita on monia muitakin kautta lähiläänin.

3. suolasta ja sokerista muovaellut immeiset uskaltautuvat paikalle vähäsateisempana päivänä.

4. kävijöiden määrä todennäköisesti huomattavasti kasvais. Se tietäis mielekkyyttä, lisätienestiäkin tapahtuman lukuisille ansiokkaille toteuttajille. Ja halun vastedeskin mukaan tulla.

5. nähtävää ja koettavaa on niin paljon, ettei yhdessä päivässä kaikkea kerralla kunnolla jaksa. Vois tulla seuraavana päivänä kierrosta jatkamaan ja samalla sopis houkutella jo kokemansa perusteella tuttuja mukaan.

6. lähiruuan, suoramyynnin, maalaiskauppojen, tuottajatorien, ruokapiirien, luomuruuan kiinnostavuus ja suosio edelleen voimaisasti lisääntyy. Oksalassakin sopii tuohon kasvuun ja kysyntään mainiosti vastata.

7. tuottajain ja kuluttajain kohtaaminen myös aikaa tarvitsee. Kakspäiväisessä tapahtumassa on paremmin tilaisuuksia tavata ja tarinoida. Kysellä ja vastailla. Suhteitakin solmiella.

8. tungos suosikkikohteissa helpottaa.

9. tapahtuman näkyvyys tiedotusvälineissä varmistuu, tehostuu.

Hyvissä ajoin aina kuuluu sopia lähiläänin muiden saman aiheen järjestäjien kera, että vältetään tapahtumien samanaikaisuus. Esmerkiks nyt oli Kangasalla samana päivänä muutamilla maatiloilla kaikille avoin Maaseudun päivä ja edellispäivänä Hämeenkyrön Heiskassa aamuaviisin isosti mainostama Läheltä hyvää-päivä.

Toivottavasti Oksalan talon väki suhtautuu suopeasti kakspäiväisyyteen.

Osa toimeliaista talkooapulaisista sekä lähiläänin muistakin kelpo kansalaisista saattais Oksalaan ympär vuen talkoisiin avuks ja hyötyliikkumaan tulla, jos sellainen mahdollistetaan ja asiasta uutisoidaan.

Nyt kuulema ruista vain viikatteella niitettiin. Ens kesänä ehottomasti on saatava asialle myös sirppimiehet ja -naiset. Sehän se vasta todella on näyttävää, perinteistä, kunnon rukiinleikkuuta!!!

Ja toivottavasti nyt ens kertaa koetusta, rantanuottausnäytöksestä tehdään pysyvä perinne!

Erinomaisen ois soveliasta ja suotavaa muitakin kalastus-, kalanperkuu- ja kypsennysmenetelmiä havainnollistaa. Makoisa rantakalakeittohan sen aiemmin kokeneille jo etukätteen veen kielelle herauttaa.

Vähäpuheisten puolesta kirjurina nuottamestari Olli Klemolan apumies

Kiion Mikko