Taso laskee, hinta nousee

Ambulanssien palvelutasoa ollaan yhtenäistämässä koko maassa. Valtio ei enää luota tuhattaitoisiin taksikuskeihin ja muihin luoviin ratkaisuihin.

Palvelutaso -sana särähtää Pälkäneen päättäjien korvissa. Pelastustoimen puolella se on vienyt palopäälliköt ja -tarkastajat kylältä. Kunnan maksettavaksi koituva lasku on kuitenkin kasvanut.

Monien päättäjien mielestä myös ensihoidon palvelutaso laskee ja hinta nousee, jos ambulanssi siirretään esityksen mukaisesti Aitoosta Pälkäneelle.

Nykyisin Aitoossa päivystää hoitotason auto ja miehistö. Jatkossa Pälkäneen terveyskeskukselta lähtisi vain perustason kalusto ja miehitys. Hintaa kertyisi kuitenkin vuosittain pari sataa tuhatta euroa nykyistä enemmän.

 

Muutoksen puolustajat muistuttavat, että vaaranpaikat sijaitsevat Lahdentien varressa. Apu saadaan nopeammin perille, kun auto siirretään Pälkäneelle. Lisäksi auto lähtee myös yöaikaan saman tien. Perustason ambulanssi riittää useimmissa tilanteissa. Jos kyse on esimerkiksi sydänkohtauksesta, liikkeelle lähtee hoitotason auto Kangasalta tai lääkärihelikopteri.

Muutoksen vastustajat korostavat, että Pälkäneen maantieteellinen keskipiste on Aitoon ja Holjan välissä. He huomauttavat, että nykyisinkin apu lähtee saman tien myös öisin, koska ambulanssihenkilöstö päivystää Aitoossa. Muutoksen vastustajat pelkäävät, että kuolleisuus kasvaa etenkin Luopioisten sivukylillä, kun apu siirtyy kauemmas ja hoitotason auto muutetaan perustason autoksi, jossa ei kaikkia lääkkeitä, välineitä ja osaamista.

 

Muutos nostaa ensihoidon kustannuksia reilusti sekä Pälkäneellä että Kangasalla. Kangasalan on helpompi niellä kasvava lasku, koska se saa toisen ambulanssin Sahalahdelle. Päiväaikaan päivystävä auto on monissa tilanteissa Pälkänettä nopeammin myös Rautajärven suunnalla.

Ambulanssikiista kärjistyi Pälkäneellä, koska kunnasta löytyy oma osaava yritys. Sydän-Hämeen Ensihoito tarjoaa edullisemmin ja parempaa palvelua kuin uusi malli.

Omista ambulanssiyrittäjistä ja muistakin julkiselle alalle palveluita tarjoavista pienyrityksistä kannattaisi olla huolissaan monessa muussakin kunnassa. Kun kilpailua avataan, vaarana on, että käy kuten terveydenhuollossa ja sosiaalialan palveluissa. Isot keikkalääkärifirmat, hoivakotiyritykset ja muut suuryritykset tulevat apajille ja tappavat pienemmät.

Kunnat hakevat säästöjä entistä suuremmilla yksiköillä. Niiden urakat ja hankinnat ovat niin suuria, etteivät pienten rahkeet riitä. Kasvaa ei uskalleta, kun hankinnat kilpailutetaan joka vuosi. Jos urakka ei tärppääkään seuraavalla kerralla, väkeä, laitteita ja tiloja olisikin niin paljon, että kustannukset kaatavat firman.

Suuruuden tavoittelu raivaa tietä suuryrityksille. Kilpailu ei ole kovin tervettä, sillä Mehiläisen kaltaiset firmat keräävät kymmenien miljoonien voitot veroparatiisiin. Yritys ei maksa Suomeen veroeuroja, vaikka hoitaa verovaroin kustannettavia palveluita. Tällä menolla Suomen taloustilanne ei ole kovin pitkään Kreikkaa parempi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?