Antti Herkman aitoi Suomen mestariksi

Vaasan Kaarlen Stadion oli KU-68:n Antti Herkmanille täydellinen näyttämö, kun Vaasassa kilpailtiin viikonloppuna 14–15 -vuotiaiden SM-kisat.

Perjantaina Herkman sai pronssia 14-vuotiaiden poikien 200 metrin aidoista. 2,3 metrin myötätuulessa mitaliin riitti aika 27,99. Antti lähti kisaan tilastovitosena, joten hän jätti taakseen pari etukäteen kovempaa kilpailijaa.

Lauantaina 100 metrin aitoihin tilastoykkösenä startannut Herkman kesti paineet ja juoksi Suomen mestaruuteen ajalla 14,03. Vain 2,6 metrin voimalla puhaltava tuuli pilasi juoksun tilastokelpoisuuden.

Molemmissa aidoissa tilastokakkosena kisaan lähti IF Sibbo Vargarnan Elias Ylöstalo. 200 metrin aitojen finaalissa Elias otti vilppilähdön. Pika-aidoissa sipoolainen kompuroi aidoissa ja tuloksena oli DNF. Osoitus siitä, miten herkkä laji aitajuoksu on ja miten tylyä urheilu välillä voi olla.

Topi Lahtinen pystyi juoksemaan 15-vuotiaiden 800 metrillä ja 2000 metrille lähelle kauden parasta aikaansa. 800 metrillä Topi kellotti ajan 2.05,64. Se riitti 29 juoksijan joukossa hienosti viidenteen sijaan.

2000 metriä oli hurjan kovatasoinen kisa, jossa nähtiin kovan vauhdin lisäksi kovia loppukirejä. Topi juoksi järkevästi koko matkan kärjen tuntumassa ja oli maaliin tullessaan neljäs upealla ajalla 5.55,11. Jotain kilpailun tasosta kertoo se, että tänä vuonna Suomen mestaruuteen juostiin ajalla 5.45. Viime vuonna saman matkan mestaruus irtosi ajalla 6.23. Topi siis juoksi 28 sekuntia kovempaa kuin viime vuoden mestari.

14-vuotiaiden kahdella tonnilla kilpaillut Tommi Murtonen osoitti urheilijaominaisuuksiaan tekemällä ennätyksensä SM-kisoissa. Tommin 2000 metriä lähti liikkeelle vauhdikkaasti. Vaikka alkuvauhti painoi kintereissä, ei kangasalalainen antanut periksi, vaan kiskoi uudeksi ennätyksekseen 6.53,87. Se riitti 16. tilaan.

Benjamin Heinonen teki molemmissa juoksuissa oman ennätyksensä. 800 metrillä merituuli puhalsi melkein kolmen metrin voimalla ja se ei ole herkkua kahden kierroksen kiertäjille. Benjamin aika oli 2.09,71 ja sijoitus 16.

300 metrillä Benjamin paransi kesän parasta aikaansa ja ennätystään seitsemän kymmenystä, mutta tässä joukossa tulos 39,74 oikeutti vasta 18. tilaan. Finaalipaikka oli kuitenkin seitsemän kymmenyksen päässä tälläkin matkalla.

SM-kisoihin pääsemiseksi vaaditaan juoksuissa A-luokan tulos. KU-68:n 14–15 vuotiaista urheilijoista sen saavutti sadalla metrillä myös Niko Sarkkomaa. Valitettavasti Nikon kisa jäi väliin flunssan vuoksi.

SM-kisojen urheilijoiden taustalla on aina myös valmentajien panostus. Antin ovat valmentaneet Suomen mestaruuteen asti Ahti Hela ja Risto Heinonen. Topin valmennuksesta vastaa Mika Lahtinen.