Kangasala SK palasi kärkikahinoihin

Panu Tervola (keskellä numero 15) petasi Kangasalle hyvät lähtökohdat avausosuudella.

Suunnistuksen tulevaisuus on viime vuosina ollut vahvasti Kangasalan suunnalla. Kangasala SK voitti Nuorten Jukolan vuonna 2006 ja sijoittui sen jälkeen joka vuosi viiden parhaan joukkoon – kunnes viime vuonna tapahtui romahdus: kangasalalaiset jätettiin nuorten suunnistuskauden huipentumassa 15. tilalle.

Lauantaina SK palasi omalle tasolleen: Kangasalan nuoret suunnistivat Vehmaalla pronssille. Nuorten Jukolan tämänvuotinen voitto meni Ounasvaaran Hiihtoseuralle. Helsingin Suunnistajat lähtee ensi vuoden kisaan kakkosnumerolla.

Varsinais-Suomen Vehmaalla kilpailtu Nuorten Jukola alkoi kangasalalaisittain varmasti. Virheitä vältellyt Panu Tervola tiesi, että avausosuudella ei viestiä voiteta mutta hävitä sen voi. Tervola tuli vaihtoon 31. tilalla reilut viisi minuuttia kärkijoukkue Tuusulan jälkeen.

Myös toiselle osuudelle starttasivat 15–16-vuotiaat pojat. Kangasalan viestiä vienyt Eevert Toivonen teki tavoilleen uskollisena varman ja nopean juoksun. Osuuden 13. nopeimmin selvittänyt Toivonen nosti Kangasalan sinivalkoiset värit sijalle 14. Eroa ruotsalaiseen kärkijoukkueeseen Stora Tuna OK:hon oli viisi ja puoli minuuttia.

Eevert Toivonen oli kakkososuudella 13. nopein.

Kangasalan menestys pohjustettiin 14-, 16- ja 18-vuotiaiden tyttöjen osuuksilla, joilla Ronja Kontkanen, Vilma Annala ja Netta Rajamäki kellottivat 6–7. nopeimmat osuusajat.

Kolmannella osuudella Ronja Kontkanen nosti Kangasalan viidenneksi, reilun kolmen minuutin päähän kärjestä. Neljännellä osuudella Erik Ahola teki sen verran virheitä, että sijoitus putosi kolme pykälää ja ero kärkeen venähti kuuteen minuuttiin.

Viidennellä ja kuudennella osuudella 14-vuotias Vilma Annala ja 16-vuotias Netta Rajamäki pysyivät hienosti pari vuotta vanhempien tyttöjen vauhdissa. Vilma kulki osuuden kärkeä jahtaavassa taka-ajoryhmässä. Vaihdossa Kangasala oli edelleen sijalla kahdeksan, mutta ero kärkeen oli supistunut vajaaseen kahteen minuuttiin.

Kuudennella osuudella Netta Rajamäki suunnisti aktiivisesti kärkiryhmässä, joka ajoi kärjen kiinni väliaikarastilla. Loppulenkillä ryhmä teki muutaman minuutin lisälenkin, jonka aikana takaa tullut KooVee livahti ohi. Tamperelaiset tulivat kärjessä vaihtoon pari minuuttia ennen Helsingin Suunnistajia. Kangasala oli neljäntenä 3.42 kärjen takana.

Netta Rajamäki jahtasi kärkeä kuudennella osuudella.

Jännitys kohosi, kun Kangasalan ankkuri Kristian Kannus saapui yleisörastille kolmantena vain minuutin kärjen perässä. Kannus ei saavuttanut kärkikaksikkoa, vaan Ounasvaaran Hiihtoseuran 15-vuotia superlupaus Olli Ojanaho toi joukkueensa kärjessä maaliin. Luukas Valtonen ankkuroi Helsingin Suunnistajat kakkoseksi. Loppumatkalla Kannukselle kertyi sen verran virheitä, että Kangasala SK jäi kärjestä 3.40 ja kakkostilasta reilut kaksi minuuttia.

Hämeen herruus ei ollut uhattuna, sillä neljänneksi tullut Tampereen Pyrintö pysyi lähes kolmen minuutin päässä. Kärjessä ankkuriosuudelle lähtenyt KooVee hyytyi sijalle 11.

Pälkäneläinen Aaro Aho toi Valkeakosken Hakan avausosuudelta vaihtoon 25. tilalla. Lopputuloksissa Haka hiipui 74. tilalle.

Kangasala SK osallistui nuorten Jukolaan neljällä joukkueella. Kakkosjoukkueen alkuosuuksia juosseet 14-vuotias Mikko Kemppi ja 13-vuotias Mikko Ahola joutuivat antamaan vauhdissa ja taidossa tasoitusta 2–3 vuotta vanhemmille pojille, mutta jatko-osuuksilla Heini Rintanen, Jeremias Joutsensaari, Annika Pajula, Alma Toivonen ja Teemu Ternola nostivat joukkueen sijalle 30. Kolmosjoukkue oli 55. ja nelosjoukkue 116. Kaikkiaan viestissä oli mukana 170 joukkuetta.

Panu Tervola vauhdissa Vehmaan maisemissa.

 

Kristian Kannus ankkuroi Kangasala SK:n Nuorten Jukolan pronssille.