Kuohun väki kovilla: tiistaina elvytys, keskiviikkona evakuointi

Iäkäs uimari menehtyi Kangasalan uimahallissa

77-vuotias kangasalalaismies menehtyi tiistaina iltapäivällä Kangasalan uimahallissa. Syynä oli todennäköisesti sairauskohtaus.

Ripeällä tahdilla kahden aikoihin uinut mies pysähtyi altaan päässä ja jäi lepäämään köyden varaan. Naisuimari huomasi, kun mies vajosi pinnan alle. Uimari hälytti uimavalvojat nopeasti paikalle. He nostivat miehen altaasta ja aloittivat välittömästi elvytyksen.

Ambulanssi saapui paikalle alle kymmenessä minuutissa. Hoivahenkilöstö jatkoi elvytystä, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

Kangasalan uimahalli Kuohun henkilökunta sai heti tiistaina kriisiapua. Elvytykseen osallistuneet työntekijät purkavat tilannetta vielä tämän viikon aikana.

– Pidimme juuri elokuun alussa pelastusharjoituksen. Treenasimme hengenpelastusliiton kouluttajan johdolla allasosastolla vedestä pelastamista ja elvytystä. Jokainen toimi juuri niin kuin oli harjoiteltu, mutta uimaria ei silti onnistuttu pelastamaan, Kuohun toimitusjohtaja Paula Liinamaa valittelee.

Hän välittää uimahallin henkilökunnan puolesta surunvalittelunsa menehtyneen uimarin omaisille.

 

Palohälytys tyhjensi hallin keskiviikkona

Kuohun henkilökuntaa koeteltiin uudelleen heti keskiviikkona. Ukkoseen liittynyt sähkökatko laukaisi automaattiset palohälyttimet yhden aikaan iltapäivällä, ja halli piti tyhjentää. Paikalla olleet reilut sata asiakasta saatiin nopeasti ulos. Väki pääsi takaisin sisälle noin puoli tuntia myöhemmin, kun hallin henkilökunta ja palomiehet olivat varmistaneet, että kyse on vikahälytyksestä.

– Olimme pitäneet paloharjoituksenkin alkukesästä. Valvojat toimivat harjoitellulla tavalla: asiakkaat ohjattiin kahvilan isojen ovien kautta ulko-ovien läheisyyteen. Missään vaiheessa ei päässyt syntymään paniikkia, Paula Liinamaa kiittelee.

Palohälytys laukaisee hallissa automaattiset kuulutukset, jotka syrjäyttävät allasosaston kuulutukset. Järjestelmä ei kuitenkaan ilmoittanut, mistä päin taloa hälytys aiheutui. Siksi koko talo oli tarkastettava, ennen kuin voitiin olla varmoja, että hälytys oli aiheeton.

Hälyttimet ovat lauenneet pariin otteeseen ennenkin. Aiemmat vikahälytykset ovat kuitenkin sattuneet sellaiseen aikaan, ettei hallissa ole ollut asiakkaita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?