Läheltä tullut ambulanssi pelasti rakkaan Fafamme

Haluamme esittää näin Sydän-Hämeen Lehden välityksellä tuhannet kiitokset Aitoon VPK:lle ja Sydän-Hämeen ensihoidolle sekä niiden osaaville henkilöille, jotka olivat pelastamassa sydänkohtauksen saanutta Fafaamme Ansiolahdella 5.8. kello 8–10.

Pelastushenkilöt olivat meillä noin kaksi tuntia, ja lopulta paikalla oli kaiken kaikkiaan yhdeksän henkilöä, mukaan lukien Tampereelta tullut lääkäri ja hoitaja.

Koko pelastusketju toimi ensiluokkaisesti; ensin 112 vastasi heti ja hälytti ambulanssin sekä antoi elvytysohjeita, joiden mukaan miniä ja poika toimivat. Ambulanssi tuli noin kymmenessä minuutissa ja ammatti-ihmiset ryhtyivät toimiin.

Fafa saatiin ambulanssikuntoon noin kello 10 ja matka alkoi TAYS:in teho-osastolle. Tällä hetkellä Fafa on Jorvin sairaalassa normaalilla sydänosastolla.

Nyt tänä päivänä 19.8. Fafa on toipunut erittäin hyvin: kaikki raajat liikkuvat, kävelee jo vähän, puhe kulkee molemmilla kotimaisilla kielillä, muisti toimii. Eli mitään vaurioita ei ole jäänyt ”pääkoppaan” vaikka sydän oli pysähdyksissä 21 minuuttia.

Koko pelastusketju toimi nopeasti ja alkuelvytys oli koko systeemin A ja O. Minä onneksi näin, kun kohtaus tapahtui ja miniä sekä poika aloittivat alkuelvytyksen heti.

Olemme myös kuulleet, että ambulanssi siirrettäisiin vuoden 2013 alussa Aitoosta Pälkäneen Onkkaalaan.

Tässä meille sattuneessa tapauksessa ambulanssin lyhyt matka oli ratkaiseva onnistuneen kotialkuelvytyksen lisäksi. Kokemuksessa mukana olleena ja nähneenä toivomme, että Pälkäneen kunnan päättäjät miettisivät vielä kaksi kertaa ambulanssin siirtoa, koska matka kunnan syrjäkyliin pitenee ja apu voi tulla liian myöhään. Nyt apu ehti ajoissa paikalle ja Fafan elämä pelastui.

Fafa, mummi, lapset ja lasten lapset