Leivon, leivon leipäsiä…

Karita Peltola näytti Kuhmalahden joulumarkkinoilla, miten perinteinen ruisleipä tehdään. Kotiseutumuseon leivinuuni lämpenee jälleen lauantaina.

”Ruisleipä se tiellä pitää” sanottiin jo ennen vanhaan, mutta paikkansa  sanonta pitää edelleenkin. Mikäs se nopeammin ja yhtä tehokkaasti nälän taltuttaa ja poissa pitää kuin ruisleipä.

Näitä miettien Kuhmalahden kotiseutuyhdistyksessä päätettiin toistaa viime joulumarkkinoilla tehty tempaus, eli paistaa ruisleipää kotiseutumuseon uunissa. Karita Peltola on nytkin leipomassa valmistamaansa taikinaa museolla. Hän on lupautunut myös näyttämään taikinan teon eri vaiheet, ja antamaan vinkkejä leipomisen onnistumiseksi kotitekoisena.

Hiivaleivän leipomista voi itse kukin kokeilla paikan päällä. Pitää vain ottaa mukaan isohko kulho tai vaikkapa ämpäri, niin taikinanteosta alkaen aina paistamiseen asti, on neuvoja antava taho paikalla. Taikinaan tarvittavat jauhot, hiivat ynnä muut tykötarpeet on hankittu valmiiksi paikalle.

Tulevana lauantaina 1.9. Kuhmalahden kotiseutumuseolla järjestettävä tapahtuma on avoin kaikille leipomisesta kiinnostuneille. Karita Peltola aloittaa ruisleivän leipomista kello 11.30. Hiivaleipätaikinan teko alkaa kello 13.30. Itse museokin on tapahtuman ajan avoinna.