Tielaitoksen urakoitsija tihutöissä Kangasalla

Tielaitoksen tilaama ”maisemanhoitaja” vahingoitti 52 koivua sekä katulampun tolpan kaapelinsuojusta Mäntyveräjän lähitienoolla.

Tieliikennelaitoksen/Destian tilaaman niittourakoitsijan koneenkäyttäjä on vahingoittanut kilometrin matkalla 52 nuorehkoa, hyväkuntoista, erittäin elinvoimaista koivua Kangasalan keskustasta Ruutanan ja Pikonlinnan suuntaan johtavien teiden varsilla. Tuhotyö tapahtui Mäntyveräjän liikenneympyrän molemmin puolin, kevyen liikenteen väylän ja maantien välimaastossa on pari viikkoa sitten sitten. Paria puuta vain hiukkasen hipaisten, muita tuohen ja kaarnan rumasti, paikoin puuainekseen asti todella pahoin repien, laajalti raadellen. Yhden valotolpan kaapelinsuojuksen mutkalle tönäisten, sen kiinnikkeen irti repäisten.

Keskustelin puhelimessa asiaa hoitavan Viherlaatu-firman nokkamiehen kanssa perjantaina 17.8.. Hän kertoi 1997 istuttaneensa nuo koivut. Ja sanoi urakoitsijaa tästä kyllä rokotettavan.

Pyysin, ettei yhtään koivua kuitenkaan kaadettaisi, vaikka neljään tai viiteen pahimmin raadeltuun oli spreijattu iso keltainen rasti ikään kuin kaatoaikeen merkiksi.

Turmellut puut on siksikin pystyyn jätettävä – paljastuneita pintoja asiantuntevasti hoitaen, voidellen – että kansalaiset taas kerran huomaisivat luonnon parantavien voimien totta olevan. Ja että tuhotyön jäljet vielä pitkään kulkijoita teosta muistuttaisivat. Nuokin koivut vielä kauankin hyvin pystyssä pysyisivät. Moottorisaha on tässäkin tapauksessa tarpeettoman raaka hoitoväline.

Mikko Kiio