Hiki virtaa ja hevi raikaa

Tuomas Toivari ja Vesa Järvinen vääntävät.

Nyt on kyse äärimmäisestä äijämeiningistä, eikä mistään marjanpoiminnasta.

Kuusi raavasta miestä vääntää Luopioisten liikuntasalilla toistensa kimpussa. Parin minuutin välein huohotetaan hetki kunnes käydään uuden parin kimppuun.

Sitten sovitellaan hammassuojat suuhun, vedetään hanskat käteen ja vaihdetaan nyrkkeilyyn. Lyhyt erä päättyy kaverilliseen töytäisyyn. Sitten jatketaan uuden parin kanssa.

Pienen venyttelytauon jälkeen ylle puetaan vielä säärisuojat ja jalat otetaan mukaan otteluihin. Painia, nyrkkeilyä ja potkunyrkkeilyä tahdittaa kaiken aikaa Triviumin aggressiivinen metalli.

Vapaaotteluun kuuluu vauhdikas ja raskas musiikki. Tällainen mättöhevi pitää treeneissä tempoa yllä, Tero Järvinen sanoo.

 

Taekwondoseuran ”alajaostoksi”

Tero Järvinen

Neljä vuotta sitten Pälkäneelle muuttaneella Tero Järvisellä on kamppailu-urheilutaustaa vapaaottelun ja potkunyrkkeilyn parista. Omia tyttöjä Luopioisiin taekwondotreeneihin kuskatessaan mies pani merkille, että liikuntahalli tarjoaisi mainiot puitteet vapaaottelulle.

– Olimme tuskailleet Uotilan Vesan kanssa, kun Pälkäneellä ei oikein missään pääse treenaamaan. Mutta lasten taekwondotreeneissä tajusin, että Luopioisissahan on hyvät matot ja välineet valmiina.

Järvinen kysyi ohimennen taekwondoseuraa vetävältä Ilkka Naulapäältä, voisiko Luopioisissa käydä painimassa silloin tällöin.

– Ilkkahan innostui saman tien. Hän järjesti meille vuoron, ja helmi–maaliskuulta asti on käyty poikien kanssa kerran viikossa peuhaamassa, Järvinen kiittelee.

Vapaaottelijat toimivat taekwondoseuran ”alajaostona”.

– Meidän ei tarvitse touhuta byrokratian kanssa, vaan se hoituu Aitoon taekwon-don puolesta. Lisäksi suunnitteilla on, että taekwondovalmentajat kävisivät joskus vetämässä treenejä. Siitä olisi hyötyä, sillä taekwondo ja potkunyrkkeily ovat varsin lähellä toisiaan.

Aitoon taekwon-do harkitsee jopa lajitarjonnan laajentamista.

– Vähän on ollut juttua, että seura voisi liittyä potkunyrkkeilyliittoon. Silloin taekwondon harrastajat voisivat käydä kokeilemassa myös potkunyrkkeilykisoissa, Tero Järvinen kertoo.

 

Toiset pelaa sählyä, toiset vääntää salilla

 

Tero Järvinen ja Vesa Uotila

Pälkäne Fight clubin treenit ovat varsin vapaamuotoisia. Vetovastuuta kantavat Tero Järvinen, Vesa Uotila ja Matti Nurmi. Kaikki kolme nokkamiestä tuovat mukaan vaikutteita erilaisista kamppailu- ja itsepuolustuslajeista.

– Välillä myös punnerretaan, väännetään vatsoja ja otetaan kaveria selkään ja kyykätään. Joskus otetaan lämpöä juosten, joskus taas painimalla. Painissa tulee nopeasti lämmin – varsinkin kun ei oikein osaa, vaan vääntää voimalla ja kiukulla, Tero Järvinen nauraa.

Harjoituksen sisältö rakentuu lopullisesti sen mukaan, keitä on paikalla ja mitä varusteita heiltä löytyy. Räyhäkkään rehkimisen ohessa on tarkoitus opetella myös tekniikoita. Vinkkejä jaetaan parille ohimennen, ei rivissä seisten.

– Tämä on perinteistä puulaakihommaa. Toiset äijäporukat käyvät pelaamassa sählyä, me käydään painimassa ja lyömässä toisiamme. Se on hyvää vastapainoa arjelle: siinä eivät työasiat tule mieleen, kun hevi räyhää ja ukot vääntävät, rahoitusalalla työskentelevä Tero Järvinen sanoo.

Vaikka treeneissä tehdään hommia tosissaan, aivan vankilasäännöillä ei silti toimita. Tarkoituksena ei ole toisen satuttaminen.

– Ei 16 unssin nyrkkeilyhanskoilla saa aikaiseksi pahaa jälkeä. Toisinaan tulee mustaa silmää, mutta niin tulee jääkiekossa ja jalkapallossakin. Ei tämä ole sen ihmeellisempää.

 

Vapaaottelu ammentaa eri kamppailulajeista

Vesa Järvinen ja Tero Järvinen

Taekwondossa ja perinteisissä budolajeissa noudatetaan tiukkoja normeja muun muassa salikäytöksessä ja varustuksessa.  Vapaaottelussa säännöt ovat kaikella tapaa väljemmät.

– Jonkinlainen ryhmäkuri on oltava jo senkin vuoksi, ettei touhu mene haahuiluksi. Kun yksi vetää treenejä ja muut tekevät, aika ei mene salilla pyörimiseen ja ihmettelyyn.

Vapaaottelussa voi soveltaa monen lajin oppeja. Pystyottelu perustuu nyrkkeilyyn sekä thai- ja potkunyrkkeilyyn, matossa on hyötyä esimerkiksi jujutsun ja lukkopainin liikkeistä.

Vapaaottelijat kokoontuvat Luopioisten liikuntahallille keskiviikkoiltaisin. Toiset treenit järjestyivät taekwondoseuran sunnuntaiselle vapaavuorolle.

Fight clubia ei ole mainostettu mitenkään, vaan harrastajat ovat tulleet kavereiden mukana. Nuorimmat harrastajat ovat alle parikymppisiä, pääosa kolmenkymmenen ikävuoden molemmin puolin.

– Ei vapaaottelun treenaaminen ole kiinni iästä tai koosta, vaan asenteesta. Punaisena lankana on pitää hauskaa ja treenata kamppailu-urheilun parissa. Kaikki 18 vuotta täyttäneet ovat tervetulleita mukaan, Tero Järvinen sanoo.

 

 

 

 

 

Kommentointi on suljettu.