Tredu syntyy jyräämällä

Pirkanmaalla on menossa ammatillisen koulutuksen myllerrys, kun 14 kunnan muodostama  koulutuskuntayhtymä Pirko ja Tampereen kaupungin toisen asteen koulutus yhdistyvät Tampereen seudun ammattiopistoksi Treduksi. Yhdistyminen on hoidettu tavalla, josta ei juuri tyylipisteitä voi jakaa.

Kun kaksi vakiintunutta ja saman kokoista organisaatiota yhdistyy, oletuksena olisi, että pyritään hyödyntämään molempien osapuolten parhaat puolet. Hyviin tapoihin kuuluisi myös avoin keskustelu tavoitteista ja toimintatavoista.

Kun yhdistämistä alettiin suunnitella, puhuttiin fuusiosta. Lopputulos näyttää olevan silkka sulauttaminen, jossa tahdin määrää Tampereen kaupunki. Yhteistoimintalakia on ehkä nipin napin noudatettu, mutta Pirkon väki on kokenut tulleensa ylikävellyksi. Kaikki Pirkossa tehty työ opetuksen ja työympäristön kehittämiseksi uhkaa valua hukkaan, kun Tampereen käytäntöjä ajetaan läpi ilman keskusteluja. Niin henkilökunta kuin kuntayhtymän hallituskin ovat olleet enimmäkseen pimennossa.

Tampere on ajanut yhdistymistä kovalla kiireellä. Tredu aloittaa ensi vuoden alussa, mutta moni asia on yhä levällään. Ylintä hallintoa lukuun ottamatta henkilökunnan työnkuva ja toimipaikatkin ovat osin epäselviä.

Erityisesti tukipalvelujen eli siivouksen, ruokailun ja kiinteistöhuollon henkilöstön asema huolestuttaa. Nykytiedon mukaan heidät siirretään pois oppilaitosten alaisuudesta. Samalla heidän palkkansa ilmeisesti alenee. Ruokailuhenkilökunta siirtyy Tampereen Ateria -liikelaitokseen, jota Tampereen nykyjohto on yksityistämässä.

Epäselvää on sekin, käytetäänkö Pirkon kiinteistöomaisuutta ja rahastoja vastedeskin vain ammatilliseen koulutukseen.

Jos se, mitä nyt tapahtuu ammatillisen koulutuksen alalla, on Tampereen käsitys yhteistyöstä yleisemminkin, voi vain arvailla, mitä tapahtuisi kuntaliitoksissa.

Vasemmistoliiton edustajat Pirkon hallituksessa

Anssi Repo, Ylöjärvi

Jouni Sirén (varajäsen), Tampere

Irene Limola, Lempäälä

Vesa Knuuttila (varajäsen), Tampere