Vehkajärven veteen haetaan ratkaisua yhteistuumin

Vehkajärven vesihuollon kehittämistä lähdetään pohtimaan uudelta pohjalta. Alustavasti on päätetty tutkia, millaisilla kustannuksilla olisi mahdollista virittää nykyaikaiseen käyttökuntoon säätiön hallinnoima vanha vedenottamo. Kangasalan teknisen johtajan Mikko Ilkan ja Kangasalan Veden toimitusjohtajan Antti Kytövaaran arvioiden mukaan vedenottamon remontointi olisi mahdollista tehdä huomattavasti halvemmalla kuin 250 000 eurolla, joka yhdistymisavustuksesta korvamerkittiin vesihuoltojärjestelyille kuntaliitoksen yhteydessä. Näin ollen kunta voisi vielä laajentaa verkostoa lähialueella ja järjestää jätevesiasiat kuntoon rakentamalla alueelle myös pienen paikallisen jätevedenpuhdistamon suhteellisen pienillä kustannuksilla.

Toisena vaihtoehtona on kuntaliitossopimuksen mukaisesti tuoda vesihuollon runkolinja Pohjasta Vehkajärvelle. Ongelma on, että aikoinaan laskettu 250 000 euron kustannusarvio ei enää ole lähelläkään todellisia kustannuksia. Vesilaitoksen Kytövaara arvioi putkien tuomisen Vehkajävelle maksavan nykyhinnoilla karkeasti arvioiden miljoonan, jolloin kunta joutuisi lyömään pöytään noin 750 000 euroa porkkanarahojen päälle. Se puolestaan heijastuisi liittymiskustannuksiin, jotka todennäköisesti nousisivat kovin korkeiksi, ja sitä kautta halukkaiden liittyjien määrään.

Kunnassa onkin huolestuttu mahdollisuudesta, että vajaan miljoonan investointi johtaisi runkolinjan Vehkajärvelle mutta jäisi vaille käyttäjiä. Kuhmalahti-toimikunnan aloitteesta Vehkajärvellä päätettiin järjestää tilaisuus, jossa kuullaan kyläläisten kantaa vaihtoehtoihin. Tilaisuus pidettiin viime torstaina.

 

Paikallinen on hyvää

Vehkajärven vesihuollon kehittämisestä halutaan mielipiteitä alueen asukkailta. Viimeviikkoisessa keskustelutilaisuudessa vaihtoehtoja esitteli muun muassa Kangasalan Veden toimitusjohtaja Antti Kytövaara.

Tekninen johtaja Ilkka aloitti oman puheenvuoronsa huomauttamalla, ettei ollut tullut kertomaan hankkeen jäävän toteutumatta vaan keskustelemaan vaihtoehdoista ja kyläläisten omasta tahdosta.

– Sillä 250 000 eurolla voisimme päästä runkolinjan kanssa ehkä puoliväliin. Toisena vaihtoehtona on kunnostaa vanha vedenottamo ja ottaa se kaukovalvontaan Kangasalan Veden vastattavaksi, Ilkka luonnosteli.

Vedenottamon veden laatua oli tutkittu kesän aikana, ja se oli todettu hyväksi – aavistuksen happameksi, mutta vailla radonia ja arseenia. Veden riittävyyteen ja syvällisempiin suunnitelmiin ei kuitenkaan ollut paneuduttu ennen kuin kyläläisten kanta toteutusvaihtoehdoista olisi selvillä.

Vehkajärven koululla kunnan näkökulma tuli varsin hyvin ymmärretyksi ja esiin noussutta uutta vaihtoehtoa, jolla myös jätevesiasiat saataisiin näppärästi hoidettua, pidettiin kaikin puolin järkevänä.

Nyt kunnassa ja vesilaitoksella aletaankin työstää alustavia suunnitelmia vedenottamon ja pienpuhdistamon tarkemmista sijainneista ja toiminnoista sekä samalla hankkeen hinta-arviota. Moni uskoikin keskustelutilaisuudessa juuri liittymishinnan muodostuvan tärkeimmäksi tekijäksi, kun kyläläiset pohtivat omaa osallistumistaan.

Kun ensimmäiset laskelmat ja kartat saadaan valmiiksi, kaavailuissa on järjestää vielä erillinen kysely kyläläisten mielipiteen varmistamiseksi. Vesilaitos on joka tapauksessa budjetoimassa ensi vuodelle rahaa Vehkajärven vesihuoltojärjestelyihin enemmän kuin yhdistymisavustuksesta osoitetut 250 000 euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?