Aitoolaiset kyllästyivät koulupihan ankeuteen

Aitoolaiset ovat harmissaan Aitoon koulun pihan ankeudesta. Vanhemmat kokoavat joukostaan työryhmää, joka alkaa selvittää pihan kunnostusmahdollisuuksia.

Pari keinua, joista toinen on rikki. Kiipeilyteline, josta puuttuu verkko. Rikkinäinen koripallokori. Tällaisessa ympäristössä Aitoon alakoululaiset viettävät välituntejaan. Mitä välitunneilla sitten tehdään?

– Me pelataan jalkapalloa tai sählyä. Jos keinu on vapaana, pelaamme keinumattia. Koulun piha on kieltämättä vähän ankea. Kunnon kiipeilyteline ja uudet keinut olisivat kivat, neljäsluokkalainen Pessi Varvas vastaa.

Myös Emma Kihlström toivoo koulun pihaan uutta kiipeilytelinettä. Uusi ja ehjä koripallotelinekin olisi kiva.

– Välitunneilla leikitään porukalla esimerkiksi hippaa, kolmasluokkalainen sanoo.

Aitoon koulun vanhempainryhmä harmistui koulupihan tilanteeseen toden teolla tänä syksynä, kun etupihan ainoa keinu meni rikki. Nyt vanhemmat ovat päättäneet laatia suunnitelman pihan kunnostamiseksi. Tarkoitus on paitsi tehdä suunnitelma myös hankkia yksityistä rahoitusta, jotta piha saataisiin kuntoon. Vanhemmat aikovat koota joukostaan työryhmän, joka lähtee viemään hanketta eteenpäin.

– Hankimme tietoa ja kuulemme tietysti myös lapsia heidän toiveistaan. Olemme valmiita myös talkoohommiin, kun päästään siihen vaiheeseen, että uusia välineitä aletaan asentaa, ekaluokkalaisen Siirin äiti Outi Viitanen kertoo.

Talkoilu ennestään tuttua

Koulun nykyinen takapiha laitettiin 1990-luvun puolessa välissä kuntoon vanhempien aloitteesta. Talkoovoimin takapihalle rakennettiin keinu- ja kiipeilytelineiden lisäksi hiekkalaatikko, keinulauta ja silta, jonka alle ja päälle tehtiin viheraluetta ja leikkitilaa.

– Nyt alue on aika lailla ränsistynyt ja vaatisi kunnon päivityksen. Erityisen tärkeää olisi kuitenkin saada etupiha kuntoon, Outi Helminen-Järvinen sanoo.

Pessin äiti Miia Kangasvieri mainitsee, että tilanteessa harmittaa erityisesti se, että koulun ympäristössä olisi mahdollisuuksia vaikka mihin.

– Isolla etupihalla ei ole tällä hetkellä juuri mitään aktiviteetteja pallopelien pelaamisen lisäksi. Välituntiviihtyvyys ja -liikunta ovat mielestämme tärkeitä tekijöitä, jotta lapset jaksaisivat keskittyä työskentelyyn tunneilla. Liikunnalliset ja mukavat välitunnit auttavat lapsia oppimaan ja viihtymään. Kysymys on myös kunnan kaikkien lasten tasa-arvosta: muissakin kouluissa on käsittääkseni ehjät keinut ja muita välineitä, Kangasvieri toteaa.

Lapsetkin ovat jo aktivoituneet toimimaan. Pessi Varvas kirjoitti vetoomuksen viihtyisämmän koulupihan puolesta. Vetoomukseen kertyi lähes kaikkien oppilaiden nimet, ja se on lähetetty sekä Pälkäneen kunnan sivistystoimeen että tekniseen toimeen.

Kunta tietoinen ongelmasta

Aitoon koulun rehtori Tero Piirainen on huoltajien kanssa samoilla linjoilla.

– Entiseen alakoulun rakennukseenhan suunnitellaan päiväkotia, ja jos päiväkoti siihen tulee, menee rakennuksen takana nyt koululaisten käytössä oleva takapiha luonnollisesti heidän käyttöönsä. Sitä suuremmalla syyllä nykyinen etupiha tulisi kunnostaa, Piirainen taustoittaa.

Rehtori kuitenkin muistuttaa, että jotain parannusta on jo saatukin. Koulun pihassa oleva jalkapallokenttä kunnostettiin ja salaojitettiin pari vuotta sitten. Talvisin kentälle pystytetään jääkiekkokaukalo, joka palvelee koululaisia päivisin ja kyläläisiä iltaisin.

Kunnan teknisen- ja sivistyspuolen viranhaltijat tutustuvat Aitoon koulun pihaan tämän viikon torstaina. Tekninen johtaja Hanna-Kaisa Lahtisalmi kertoo, että oppilaiden laatima kirjelmä on tullut perille, ja se on menossa teknisen lautakunnan käsiteltäväksi 25.9. kokoukseen.

– Aion esittää ensi vuodeksi investointirahaa koulun pihan kunnostamiseen. Jos rahoitus tulee yksityiseltä sektorilta, niin kunta voi olla mukana esimerkiksi auttamassa uusien välineiden asennustöissä, hankkia turvahiekat ja huolehtia myös siitä, että kunnostaminen sujuu säädösten mukaan ja turvallisuuskriteerejä noudattaen, Lahtisalmi sanoo.