Haja-asutusalueiden jätevesiremontit: Vesiensuojeluyhdistyksen asiantuntijat jalkautuivat

Jätevesineuvoja aloitti kierroksensa Kangasalla

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys aloitti viime viikolla kiinteistökohtaisen jätevesineuvonnan Kangasalan haja-asutusalueilla.

Jätevesineuvoja Hannele Tiitto kiertää syys–lokakuun aikana Längelmäveden, Roineen, Vesijärven ja Säynäjärven rantojen tuntumassa sijaitsevia taloja Sahalahden Jaalassa sekä Kangasalan Kuohenmaalla, Mutikossa ja Säynäjärvellä.

Tiitto keskittyy vakituisiin asuntoihin, mutta poikkeaa pyydettäessä myös kesämökeillä. Neuvoja ilmoittaa tulostaan noin viikkoa ennen käyntiä kirjeellä.

Vapaaehtoisella ja maksuttomalla kiinteistökäynnillä arvioidaan kiinteistön nykyisen jätevesijärjestelmän kunto ja saneeraustarpeet. Neuvontakäynnin aikana on mahdollisuus kysellä jätevesien käsittelystä ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä sekä saada vinkkejä mahdollisen saneerauksen suunnitteluun.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen jätevesineuvojat kiersivät kesän aikana Eräjärvellä, Tampereella ja Nokialla. Lähes puolella tarkastetuista kiinteistöistä jätevesijärjestelmä vaati täydellistä uudistamista. Reilu kymmenen prosenttia kiinteistöistä selvisi pienillä parannuksilla ja noin 15 prosentilla jätevesijärjestelmä on nykyisellään toimiva. Joka viidennen ei tarvitse ryhtyä remonttiin, koska vesiä käytetään vähän tai asukkaat ovat yli 68-vuotiaita.

Neuvonnan avulla pyritään vauhdittamaan haja-asutusalueiden jätevesiremontteja. Niiden suurimpana jarruna on pidetty tiedon puutetta. Asiassa on helpompi edetä, kun vaihtoehtoja pääsee punnitsemaan puolueettoman asiantuntijan kanssa.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys tekee jätevesineuvontaa kahden hankkeen avulla. Kiinteistökohtainen neuvonta saa ympäristöministeriön rahoitusta ELY-keskuksen kautta.

EU-rahaa Maaseuturahaston kautta saavan Järkeä jätevedenkäsittelyyn -hankkeen neuvojat jalkautuivat kesätapahtumiin mökkiläisten ja sivukulmien asukkaiden pariin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?