Kyläkirkko sunnuntaina Aitoon Pysäkillä

Luopioisten kappeliseurakunnan yhteinen jumalanpalvelus on ensi sunnuntaina Aitoon Pysäkillä.

Kyläkirkko ei tarkoita sitä, että jumalanpalvelus olisi suunnattu lähinnä tuon kulloisenkin kylän ihmisille, vaan Aitoossa vietetään kaikkien kappelilaisten yhteistä jumalanpalvelusta.

Kyläkirkot olivat vajaat sata vuotta sitten paikallisen aktiivisuuden tuotteita, kun kaupunkiseurakunnan varsinainen kirkko oli kaukana laajenevista esikaupungeista. Ne olivat usein jonkin kristillisen järjestön toimesta tai tuella rakennettuja. Jollakin tavalla nämä kyläkirkot ennakoivat myöhemmin perustettuja uusia seurakuntia.

Luopioisten kappeliseurakunnan kyläkirkot ovat vuorollaan seurakunnan tavanomainen sunnuntaijumalanpalvelus, mutta samalla ne kutsuvat tutustumaan johonkin kappelin toiminta-alueen kylään tai kyläryhmään.

Aitoon kyläkirkossa palveluvuorossa olevat ovat kaikki jollakin tavalla vankasti aitoolaisia.  Kirkkomuusikkona toimii Aimo Kokkola, joka on vaimonsa kanssa myös aitoolainen maanviljelijä. Tekstinlukijana toimii Jussi Hyöki, josta huokuu palveluhenki, mistä iloitaan laajasti lähiseudulla.

Kyläkirkon saarnaajana toimii Marjatta Koskenvesa, työelämänkokemuksensa kaupungissa hankkinut, mutta eläkkeellä juuriensakin ansiosta maalaistunut. Liturgi Esko Koskenvesa on vaimonsa tapaan kaupunkikierroksen jälkeen palannut maalle ja lapsuutensa kylään.

Kirkkokahvit on luvannut tarjota Pysäkin työryhmä. Sekin on jollakin tavalla juurillaan, sillä vuosikymmeniä sitten Pysäkin paikalla oli matkahuolto.

Joku voi ajatella, ettei pysäkille kovinkaan moni sovi sisälle, mutta Aitoon Pysäkille ovat koko sen toiminnan ajan kaikki tulijat mahtuneet.

Pääasiana kyläkirkossakin on päivän evankeliumi, joka lupaa Raamatun sanassa, että Jeesus antaa elämän. Sen kokemuksen piiriin tuemme toisiamme.