– 141 kg

Pälkäneen Perhekeskus Pirtillä voi tavata perjantai-iltaisin Hyvän Painon Ystäviä. Viime keväänä alkanut painonhallintaryhmä juhlii näinä viikkoina 141 kilon pudotusta, mikä on ryhmän yhteinen saavutus.

Ensimmäinen 12 viikon ryhmä on päättämässä työskentelyään, mutta lokakuussa alkaa uusi ryhmä, johon voivat osallistua sekä uudet tulokkaat että kokeneet painonpudottajat.

Ryhmän ohjaaja, ylöjärveläinen Terhi Väyrynen, ohjaa ammatikseen Hyvän Painon Ystävien ryhmiä Tampereen seudulla.

Hyvän Painon Ystävät on tavallaan vuonna 2010 konkurssiin päätyneen Painonvartijoiden seuraaja, mutta sen toiminta perustuu toisenlaiseen ohjelmaan.

Terhi Väyrynen laihdutti itse aikanaan Painonvartijoissa ja toimi sen jälkeen viisitoista vuotta yrityksen ryhmänohjaajana Siksi hän tietää mistä puhuu, kun hän toteaa, että Hyvän Painon Ystävien ohjelma on sata kertaa Painonvartijoita parempi.

– Se johtuu siitä, että Hyvän Painon Ystävien ohjelma on terveellinen. Se ohjaa ihmisiä syömään säännöllisesti puhdasta, laadukasta ruokaa, mahdollisimman vähän teollisia tuotteita. Ajattelu perustuu siihen, että syömistä hallitaan syömällä, ei syömättömyydellä, hän selittää.

 

Martoilla ja Hyvän Painon Ystävillä on paljon yhteistä, kun puhutaan itse valmistetusta ruuasta. Hilkka Myllärniemi Aitoon Martoista tarjoili ryhmäläisille maistiaisiksi kotitekoista maa-artisokkakeittoa. Soppajonossa on ryhmän vetäjä Terhi Väyrynen.

Aivan tavallista ruokaa

Hyvän Painon Ystävät tavoittelee turvallista ja terveellistä painonhallintaa, josta jää pysyvä taito ja elämäntapa. Se perustuu niin sanottuun KTP-ohjelmaan, eli Käytännölliseen, Terveelliseen ja Psykologisesti painonhallintaan kannustavaan ohjelmaan.

KTP-ohjelma on kehitetty Tukholman Karoliinisessa instituutissa ja se on saanut paljon suosiota Pohjoismaissa ja Baltiassa.

– Tämä on itse asiassa aika helppoa, koska kannustamme syömään mahdollisimman tavallisesti. Me emme käytä kevyttuotteita, koska niissä rasva ja sokeri on korvattu kaikenlaisilla lisäaineilla. Esimerkiksi, jos painonvartijoiden suosituksissa oli teollisesti valmistettu kevytmustikkakeitto, me suosittelemme, että syö mustikka sellaisenaan, Terhi Väyrynen selittää.

Tavoite on valmistaa itse ruokaa ja käyttää perusraaka-aineita. Niissä vitamiinit, proteiinit, rasvahapot ja muut ihmiselle välttämättömät aineet ovat tallella eikä niitä ole ensin keinotekoisesti poistettu ja sitten taas lisätty, kuten monissa pitkälle jalostetuissa tuotteissa, joita kaupataan ihmisille terveysruokana.

Viikoittain kokoontuvissa ryhmissä ohjaaja ja toiset ryhmäläiset kannustavat terveellisiin elämäntapoihin. Terhi Väyrynen huomauttaa, että kaikkein tärkeintä on opettaa asiakkaille terveellisen syömisen ajatusmalli, koska vain pysyvällä tapojen ja tottumusten muutoksella tulokset voivat olla pysyviä.

– Meillä on joka viikko joku teema, josta keskustellaan. Tämä Pälkäneen ryhmä on aivan ihana, asiakkaat ovat niin innokkaita, että kokoontuvat hyvissä ajoin ennen alkua juttelemaan, hän iloitsee.

 

 

Keventäminen antaa monenlaisia voimia

Heli, 36 vuotta, on laihduttanut Hyvän Painon Ystävien avulla 25 kiloa toukokuun puolivälistä alkaen.

– Olin aiemmin mukana Painonvartijoissa, mutta ne kilot ovat tulleet takaisin. Tämä on ollut mielestäni toisenlaista, koska syömme normaalia kotiruokaa eikä mitään erikoistuotteita. Olen lisännyt ruokavalioon paljon kasviksi ja oppinut oikeat ruokamäärät, hän kertoo.

Helin perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta. Koko perheen ruokavalio on muuttunut äidin laihdutuskuukausien aikana laadukkaammaksi, koska suurin osa ruuasta on itse tehtyä.

Heli sanoo, että ryhmässä laihduttaminen on hänelle ehdottomasti paras vaihtoehto.

– Ryhmään tullessa tietää, että kontrolli odottaa, koska jokainen kokoontuminen aloitetaan punnituksella. Se auttaa pitämään oman laihdutusohjelman ryhdissä. Heli on loistava ryhmänohjaaja, ja toisilta ryhmäläisiltä saa hyviä käytännön neuvoja ja ennen kaikkea vertaistukea. Se on tosi tärkeää! hän kuvailee.

Heli kertoo, että kesän mittaan paljon epäterveellistä on jäänyt pois ruokavaliosta. Coca-Colaakaan hän ei enää kaipaa, vaikka siitä luopuminen aiheutti jopa muutaman päivän vieroitusoireet. Helin viikko-ohjelmaan kuuluu nykyään paljon liikuntaa, muun muassa kahvakuularyhmä ja käyntejä punttisalilla.

– Olen saanut laihduttamisesta monenlaisia voimia. Henkinen ja fyysinen kunto on paljon parempi kuin ennen, hän iloitsee.