Kerholaisia radiossa

Juhani Yli-Hinkkala (edessä vasemmalla) ja Anneli Tiitola palasivat menneeseen vanhojen neuvojakirjojen avulla.

Pentti Lahti-Nuuttila teki nuortenohjelmaa radioon. Hän tuli meidän kerhoiltaamme haastattelemaan ja kerholaiset pääsivät kertomaan kuulumisiaan radioon, maatalouskerhoneuvoja Anneli Tiitola kertasi mieleen painuneinta tapahtumaa Tursolan kerhosta.

Tiitola ohjasi maatalouskerholaisia Sahalahdella Tursolassa ja Pakkalassa vuosina 1960–61. Kerhoihin kokoonnuttiin kyläkouluille.

– Se oli hienoa aikaa. Nuoriso oli erittäin aktiivista, vanhemmatkin tulivat tutuiksi.

– Kerholaiset osallistuivat kilpailuihin. Oli kakuntekokilpailuja ja kone- ja käsinlypsykilpailuja, Tiitola muisteli Kangasalan Seudun 4H-yhdistyksen 50-vuotisjuhlassa.

Anneli Tiitolan kerhoneuvoja-aikana myös matkailtiin. Vuonna 1960 retki suuntautui Itä-Suomeen, seuraavana vuonna Lappiin. Matkassa oli 45 kerholaista ja kaksi neuvojaa.

 

Kangasalan yhdistys hyvä työllistäjä

Vuonna 1962 Kangasalan seudun maatalouskerhon nimellä perustettu yhdistys pyrki kasvattamaan nuorista valistuneita, itsenäiseen ajatteluun kykeneviä ja raittiita elämäntapoja noudattavia kansalaisia.

– Tavoitteet ja keinot ovat pysyneet yllättävän samoina. Edelleenkin pidetään kerhoja ja leirejä, yhdistyksen puheenjohtaja Hanna Holma totesi juhlakatsauksessaan.

Hämeen 4H-piirin puheenjohtaja Arto Pirttilahti pitää 4H-aatteen välittämiä arvoja yhä äärettömän ajantasaisina.

– On tärkeää, että mahdollisimman moni nuori on yritteliäs ja työhaluinen.

– Taantuman aikaan hyvät harrastukset ja työtulot nousevat arvoonsa, Pirttilahti jatkoi.

Viime vuonna Kangasalan Seudun 4H-yhdistys maksoi nuorille työpalkkoja yhteensä 37 000 euroa, mikä oli toiseksi paras tulos Hämeen alueella.

– Kangasalla toimii hyvä yhdistys. Toiminnanjohtaja Mikko Tahlo ja yhdistyksen hallitus ovat sen esimerkillisiä moottoreita, Arto Pirttilahti kiitteli.

– Uskallan sanoa, ettei 4H:n lisäksi löydy toista toimijaa, joka pystyy organisoimaan viikoittaista toimintaa myös syrjäkylille, hän huomautti.

 

Onko motti kuutiometri, halkopino vai shakkipelin tilanne? Sitäkin pohtivat tehtävärastipolulla Tuukka Salonen (vasemmalla), Rasmus Täyrönen, Hannes Täyrönen ja Leevi Rauhalahti.

Mistä neljä hoota tulevat?

Elamonjärven rannalla Kuhmalahdella pidetyssä 50-vuotisjuhlassa muistettiin yhdistystä tukeneita henkilöitä. Ansiomerkillä palkittiin Terhi Peltola ja Mirja Lindell.

Tehtävärastipolulle osallistuneet joutuivat heti alkuunsa miettimään, mitä yhdistyksen neljä hoota tarkoittavat. Nehän tulevat sanoista harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi.

Matti Rauhalahden musisointi tarjosi ulkoilmajuhlan kahvittelulle ja makkaranpaistolle letkeät puitteet. Yhdistyksen historiasta kiinnostuneet pääsivät tarkistamaan muistikuviaan näytteillä olleiden vanhojen neuvojakirjojen ja lehtileikkeiden avulla.