Kotiäiti pitää itsensä kiireisenä

Viime kuntavaaleissa valittujen suomalaisten valtuustojen keski-ikä oli 49 vuotta. ¬–Valtuustoihin kaivataan mielestäni myös nuorempia päättäjiä. Mielelläni olisin mukana tuomassa uutta verta Kangasalan valtuustoon, Stiina Lahikainen sanoo.

Kun Stiina Lahikainen kahdeksan vuotta sitten jäi kotiin esikoisen syntymän aikoihin, hän ei arvannut, että alkamassa oli pitkä ajanjakso kotona. Esikoistyttö-Veeran ollessa vajaan vuoden Lahikainen osti miehensä kanssa omakotitalon Suoramalta Kangasalta. Ostopäätös merkitsi samalla toisen pitkän projektin alkamista – 1960-lukulaisen omakotitalon remontoimista.

Esikoisen kanssa Lahikainen kiersi paljon erilaisissa äiti-vauva-aktiviteeteissa: muskarissa, tamperelaisen Napapiirin tapahtumissa ja lopulta myös perhekerhossa. Perheeseen syntyi Veeran jälkeen nyt 5-vuotias Oona ja joulukuussa kolme vuotta täyttävä Nuutti.

– Erään kerran kun olimme MLL:n perhekerhossa Suoraman työväentalolla, kuulimme että kerho loppuu, jos sille ei löydy uusia vastuuhenkilöitä. Kun uusia vapaaehtoisia kysyttiin mukaan toimintaan, muutama käsi nousi ylös, myös minun. Olin kokenut perhekerhotoiminnan niin arvokkaaksi, että olisi ollut sääli, jos se olisi loppunut kokonaan, Lahikainen muistelee.

Lahikainen toimii edelleen Suoraman perhekerhon vastuuhenkilönä MLL:n puolelta. Kerho toimii nyt kolmatta vuottaan Pasintiellä Suoramalla. Vuodesta 2009 hän on ollut mukana MLL:n Kangasalan yhdistyksen hallituksessa. Lisäksi hän vastaa yhdistyksen kylämummi ja -vaaritoiminnasta.

Monivuotinen vapaaehtoistyö on poikinut Lahikaiselle myös työtä MLL:n paikallisjärjestössä. Hän on tehnyt viime helmikuusta asti yhdistyksen osa-aikaista järjestösihteerin työtä.

– On ollut mukava tehdä välillä jotain ihan muuta kuin kotiäidin töitä. Järjestösihteerin työajasta iso osa kuluu muskarivastaavana toimimiseen. Muskareissa on mukana noin 200 kangasalalaisperhettä, joten tiedotettavaa ja organisointia riittää. Ehkä yksi syy siihen, että olen viihtynyt näin pitkään kotona, onkin se, että minulla on ollut siinä ohessa aina jotain muutakin tekemistä, Lahikainen miettii.

 

Lapsiperheiden asiat keskiössä

Stiina Lahikainen aikoo olla kotona vielä ainakin ensi kevääseen asti. Uusi haaste aktiiviselle kotiäidille on osallistuminen syksyn kuntavaaleihin Vihreiden ehdokkaana. Vaikka Kangasalan uudella kunnanvaltuustolla on varmasti edessä tiukkoja päätöksiä, Lahikainen kertoo, että ehdokkaaksi lähteminen tuntui sopivalta juuri nyt.

– Lapset ovat jo sen verran isompia, että minulla olisi aikaa perehtyä asioihin ja olla mukana vaikuttamassa. Lisäksi ikuisuusprojektimme eli talon remontoiminen alkaa olla loppuvaiheessa, joten miehenkään kanssa ei tarvitsisi kisata ajankäytöstä niin paljon, Lahikainen naurahtaa.

Stiina Lahikaisen tunteville ei varmasti ole suuri yllätys, että valtuutettuna hän ajaisi nimenomaan lapsiperheiden asioita. Sydäntä lähellä ovat myös syrjäytymisen ehkäiseminen sekä ympäristökysymykset. Erityisen tärkeää hänelle on se, että päivähoitopaikkoja olisi kunnassa riittävästi. Hän haluaisi myös olla varmistamassa, että omien lasten kautta tutuksi tullut avoin varhaiskasvatustoiminta voi hyvin Kangasalla jatkossakin.

– Avoimia kerhoja on jo aika hyvin ympäri kuntaa. Tänä syksynä aloitti kerho Vatialassa. Vielä kun saataisiin virikekerho esimerkiksi Huutijärvelle, niin toiminta tavoittaisi entistä paremmin lapsiperheet. Kaikilla ei ole autoa, jolla kuljettaa lapsia ympäri kuntaa, eikä siihen pitäisi mielestäni kannustaakaan. Päivähoitotiloja tulee olla myös tarpeeksi. Sijaisten saatavuuteenkin tulee panostaa, jotta päivähoidon henkilökunta jaksaa työssään, Lahikainen näkee.

Syrjäytymistä ehkäistään Lahikaisen mukaan parhaiten jo neuvolasta ja alakoulusta lähtien. Hän mainitsee, että syrjäytymisen merkit ovat nähtävissä usein jo varhaisessa vaiheessa.

– Niin valitettavaa kuin se onkin, niin on tavallista, että syrjäytyminen periytyy, Lahikainen sanoo.

Lahikainen tietää, että laadukas päivähoito ja taloudelliset panostukset syrjäytymisen ehkäisyyn maksavat. Jos johonkin satsataan, se on aina pois jostakin muusta. Hän painottaakin, että kyse on ennen kaikkea asioiden priorisoinnista.

Kouluikäisille lapsille hän haluaisi taata riittävän tasokkaita kokoontumispaikkoja. Ympäristöasioita arvostavana hän pitää tärkeänä myös sitä, että kouluruoka olisi mahdollisimman hyvää ja ennen kaikkea kotimaista.

– Ei ole mitään järkeä rahdata ruokaa kaukaa ulkomailta kouluihin. Kouluruoan omavaraisuusastetta tulisikin nostaa. Ei tarvitse – eikä varmasti ole varaakaan – lähteä pröystäilemään, mutta resurssien tulisi olla kouluruokaankin riittävän hyvät, Lahikainen muotoilee.

Liikunta antaa energiaa

Stiina Lahikainen on kotoisin Espoosta. Kangasalle hän muutti vuonna 2001 Lappeenrannan ja Tampereen kautta. Hän on koulutukseltaan laboratorioanalyytikko. Kun aikaa lasten ja kodinhoidolta jää, hän suuntaa mielellään kuntosalille tai pihapuuhiin omaan pihaan.

– Liikunta on mielestäni paras psyykkisen terveyden ylläpitäjä, Lahikainen sanoo.

Stiina Lahikainen rentoutuu liikkumalla ja tekemällä pihatöitä.