Maaseudun kehittäminen: Kuhmalahdelta toivotaan vinkkejä uuteen kehittämisohjelmaan

Kuhmalahti siirtyy Pomoottorista Kantriin

Kuhmalahden kylät, yhdistykset ja yritykset voivat saada enää ensi vuoden ajan Pomoottori-rahoitusta. Vuonna 2014 alkavalla seitsenvuotiskaudella Kuhmalahti on osa Kantri ry:tä, kuten Kangasalan muutkin osat.

Alkavan ohjelmakauden kehittämisohjelman valmistelu on jo käynnissä. Yhdistys kiertää kaikissa Kantri-alueen seitsemässä kunnassa keräämässä asukkaiden mielipiteitä ja tarpeita seuraavan ohjelman rakennuspuiksi.

– Kantri laatii ohjelmansa oman alueensa näköiseksi, ja siksi on erinomaisen tärkeää, että asukkaat ja yhteisöt osallistuvat ohjelman valmisteluun, toiminnanjohtaja Kari Kylkilahti sanoo.

Kuhmalahdelle Kantrin väki saapuu tiistaina. Entisellä kunnantoimistolla 2.10. kello 18 alkavaan tilaisuuteen (kahvit kello 17.30 alkaen) toivotaan kaikkia Leader-rahoituksesta kiinnostuneita yhdistysten ja yritysten edustajia.

– Kantri on tähän saakka toiminut pääosin kaupunkia ympäröivällä maaseudulla. Kuhmalahti on perusmaaseutua, ja siksi siellä on tarvetta erilaisille hankkeille. Toivomme vilkasta osanottoa ja runsaasti ehdotuksia, jotta osaisimme kirjoittaa ohjelmamme kuhmalahtelaisia palvelevaksi, Kylkilahti sanoo.

Kuhmalahden lisäksi Kantri-alueeseen liittyy reilun vuoden päästä Kuru. Niitä ennen Kantri-alueella ydinmaaseutua on edustanut lähinnä Ylöjärven Viljakkala.

 

Ohjelmasta tehdään mahdollistava

Sahalahti siirtyi päättyväksi ohjelmakaudeksi osaksi Kantria. Sahalahdella ei järjestetä omaa ohjelman valmistelutilaisuutta. Kangasalan tilaisuus pidettiin reilu viikko sitten.

– Ohjelmasta pyritään kirjoittamaan mahdollistava. Tällä ohjelmakaudella on toteutunut jo 119 hanketta. Hakemuksia on jo noin 150, Kari Kylkilahti ynnää.

– Ohjelman valmistelussa haetaan paitsi tärkeimpiä painopisteitä kehittämisen ja rahan kohteiksi, myös ihan yksittäisiä tärkeinä pidettyjä asioita – tarpeita, joihin voitaisiin vastata hankkeilla ja niihin kohdistettavalla rahoituksella.

Pomoottori ry on toisinaan huhuillut hyvien hankkeiden perään, kun jaettavaa rahaa olisi enemmän kuin hyviä hankkeita. Kantrilla tätä ongelmaa ei ole.

– Alueella on niin paljon väkeä, että rahan kysyntä ylittää sen mitä meillä on jaettavissa.

Kuhmalahden ääni on kuulunut Pomoottorissa hyvin, sillä Anu Valkama ja Liisa Alanko istuvat yhdistyksen hallituksessa. Kari Kylkilahti uskoo, että aktiivisille maaseudun kehittäjille löytyy tehtäviä myös Kantri ry:ssä, vaikkei johtokunnassa olekaan kiintiöpaikkoja.

– Kannattaa liittyä jäseneksi ja lähteä kokouksiin.

Kantri ry:n johtokunnassa ei ole nykyisin kangasalalaisjäseniä, mutta Anna-Maija Perko ja Markus Koskinen toimivat varajäseninä.

Kantri on kiinnostunut toimimaan myös ”kaupunki-leaderina”, jos valtionhallinto laajentaa toimintaryhmätyön kattamaan myös Kangasalan, Tampereen, Nokian ja Ylöjärven kaupunkialueet.

Kantri ry

  • kehittämisyhdistys, joka jakaa Leader-rahaa maaseudun kehittämiseen
  • toimii Kangasalan, Tampereen, Nokian, Pirkkalan, Lempäälä, Vesilahden ja Ylöjärven maaseutualueella
  • pyrkii parantamaan henkistä ja taloudellista hyvinvointia
  • tuesta 75 prosenttia menee kylien ja yhdistysten yleishyödyllisiin hankkeisiin, 25 prosenttia yrityshankkeisiin
  • ollut erityisen aktiivisesti mukana ympäristöhankkeissa; tukea on saanut muun muassa yli 20 järviin liittyvää ympäristöhanketta
  • parhaillaan valmistellaan kehittämisohjelmaa vuosiksi 2014–2020
  • ohjelman valmisteluun voi osallistua yleisötilaisuuksissa tai osoitteessa www.kantriry.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?