Terveyskeskus uusii ajanvarausnumeroita

Aluehallintoviraston ripittämäksi osin Soneran teknisten ongelmien vuoksi joutunut Kangasalan terveyskeskus uusii ajanvarausjärjestelmäänsä lokakuun alussa. Tarkoituksena on kohentaa ajanvarauksen heikkoa saavutettavuutta ja päästä tilanteeseen, jossa yli 80 prosenttia soittajista saa yhteyden terveyskeskukseen viidessä minuutissa.

Pälkäneellä ja Luopioisissa ajanvarausnumerot säilyvät ennallaan, eli Pälkäneen ajanvaraus vastaa numerossa 03 5655 4019 ja Luopioisen 03 5655 4018. Ajanvaraus on mahdollista kello 8–15.

Terveysasemien ajanvarauksen saavutettavuutta puhelimitse halutaan saada nykyistä paremmaksi myös Luopioisissa.

Johtavan ylilääkärin Sari Mäkisenmukaan vuoden seurannan perusteella suurin puheluruuhka ajoittuu kello kahdeksan ja yhdeksän väliin. Seuraavalla tunnilla soittojen määrä likimain puolittuu ja harvenee sen jälkeen edelleen.

Aamun ruuhkien purkamiseen on haettu Pälkäneellä, Luopioisissa, Suoramalla ja Vatialassa helpotusta takaisinsoittojärjestelmällä, jossa jonossa ollut asiakas on voinut jättää ajanvaraukseen soittopyynnön. Kuntalaiset ovat kuitenkin käyttäneet mahdollisuutta harvakseltaan. Nyt takaisinsoittoa ollaan tehostamassa niin, että soittaja kuulee tiedotteen takaisinsoittomahdollisuudesta heti, jos hän ei pääse läpi. Aiemmin tiedote alkoi pyöriä vasta usean minuutin jonottamisen jälkeen, ja moni oli jo siihen mennessä katkaissut puhelun.

Takaisinsoittojärjestelmä on tulossa myöhemmin käyttöön myös muilla terveysasemilla. Johtavan ylilääkärin Mäkisen mukaan asiakkaiden jättämiä soittopyyntöjä aletaan perata heti kun mahdollista.

 

Ei enää ensiavun kautta

Kuhmalahdella ja Sahalahdella ajanvaraus yhdistyy yhden numeron taakse lokakuun alussa. Näin saadaan ohjattua osa henkilökunnasta suoraan puhelinpalveluun ja osa terveysasemille saapuneiden asiakkaiden palveluun, eikä kaikkien tarvitse yrittää tehdä samanaikaisesti monta asiaa.

Kuhmalahden ja Sahalahden lääkärin ajanvaraus hoituu jatkossa numerosta 03 5655 4016. Myös Vatialan ja Suoraman numerot yhdistyvät Vatialan nykyisen numeron 03 5655 4015 alle.

Pääterveyskeskukseen muodostetaan erillinen puhelinkeskus, joka vastaa keskusta-alueen, Ruutanan sekä eteläisen ja pohjoisen Kangasalan ajanvaraussoittoihin numerossa 03 5655 4010. Samassa yhteydessä terveyskeskuksessa aletaan ohjata asiakkaat sisään pääovesta kanttiinin luota. Paikalle tulee palvelupiste, joka hoitaa neuvonnan, ilmoittautumiset ja terveyskeskusmaksut ja eriyttää puhelimeen vastaajat ja hoitotyötä tekevän väen toisistaan. Astmahoitajan työtila siirtyy neuvolan puolelle.

Terveyskeskuksen Mäkinen muistuttaa, että esimerkiksi laboratoriotuloksiin, kotihoito-ohjeisiin tai lääkitysneuvoihin liittyvissä asioissa ajanvarausta parempi soittokohde olisi terveydenhoitajan puhelinneuvonta. Pälkäneellä, Luopioisissa ja Kangasalla hoitajan puhelinneuvonta-aika on arkisin kello 9–10.

Vanhoihin ajanvarausnumeroihin tulee lokakuun alussa tiedote, jossa kerrotaan muutoksesta ja uusista puhelinnumeroista.