Kulttuuri yhdistää nuoret ja vanhat

Pikkolan päiväkodilla ollaan mukana eväsretkellä kulttuuriin.

Lasten ja vanhusten välisen vuorovaikutuksen lisäämiseksi kokeillaan uutta konstia. Kolme päiväkotia tai esikouluryhmää on mukana alkusyksystä käynnistyneessä hankkeessa, jossa kerätään samalla talteen paikallista kulttuuria. Kotiseutuni Kangasala – eväsretki kulttuuriin on paikallinen osa valtakunnallista Kuulto-hanketta.

Projektikoordinaattori Pirjo Salorannan mukaan tarinat ja niiden kerronta ovat keskeisessä asemassa.

– Sen kautta saa mahdollisuuden kertoa itselleen rakkaista asioista. Esimerkiksi ikäihmiset voivat kertoa koulumuistojaan ja lapset miettiä omaa kouluaan tulevaisuudessa. Yhtä hyvin aiheena voivat olla vaikkapa ammatit, hän kertoo.

Ideana on, että vanhusten kertomat tarinat muotoutuvat lasten käsittelyssä kuviksi, lauluiksi tai näytelmiksi. Kaikki kertyvä materiaali otetaan talteen ja arkistoidaan – ja tulee myöhemmin kaikkien kuntalaisten käytettäväksi ja edelleen täydennettäväksi.

Mukana ovat Pentorinteen, Rekola-kodon ja Jalmarin-kodon päiväkeskusten lisäksi Pikkolan päiväkoti, Rikun päiväkoti ja Kirkkoharjun koulun esikouluryhmä.

Päiväkodin opettaja Nina Hakala Pikkolan päiväkodista sanoo päiväkodin väen olevan innoissaan. Jo aiemmin päiväkodilla oli yhdessä vanhempien kanssa mietitty, miten vanhuksiin saisivat kosketuspintaa myös ne lapset, joiden arkeen esimerkiksi isovanhemmat eivät syystä tai toisesta kuulu.

– Nyt meillä on siihen väline. Voimme leikkiä yhdessä, tehdä retken heidän luokseen tai he meidän luoksemme ja kuunnella toistemme tarinoita, Hakala innostuu.

Päällimmäinen tavoite on saattaa yhteen lapset ja vanhukset, mutta yhtä lailla hankkeessa tavoitellaan yhteisen toiminnan jatkumista varsinaisen hankeajan päättymisen eli ensi kevään jälkeenkin.

Hankkeen etenemistä ja sen aikana kerättyä materiaalia voi tutkailla syksyn mittaan myös kunnan kotisivujen kautta.

Valtakunnallista Kuulto-hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sitä koordinoi Jyväskylän yliopisto. Lähes 200 hankehakemuksen joukosta valittiin 22 toimintakokeilua, joista Kangasalan hanke on mukana yhtenä. Myös luopioislainen Mikkolan navetta on kulttuuritoiminnan kehittämishankkeessa mukana Vapaa kulttuurituotantopaja Paku -projektillaan.

Valtakunnallisessa hankkeessa toiminta keskittyy erityisesti kuntiin, jotka käyttävät yleiseen kulttuuritoiminnan tuottamiseen vähän resursseja. Keskiössä on erilaisten toimintakokeilujen käynnistäminen eri puolilla Suomea

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?