Paikalliset jätteenkuljettajat jatkavat

Jätteenkuljetusten uudelleen kilpailutetut urakat käynnistyvät osassa Pirkanmaan Jätehuollon toimialuetta lokakuun alussa. Kilpailutuksessa olivat vuorossa Kuhmalahden ja Pälkäneen sekajätteen tyhjennykset pakkaavalla jäteautolla. Ylöjärvellä kilpailutettiin biojätteen tyhjennys. Lisäksi kilpailutettiin vaihtolavojen ja syväkeräyssäiliöiden tyhjennyksiä.

Urakat jakaantuvat Hämeen Kuljetus Oy:n, Lassila & Tikanoja Oyj:n ja Tampereen Autokuljetus Oy:n kesken. Useilla reiteillä jatkavat entiset tutut kuljettajat. Muutokset koskevat lähinnä vaihtolavojen ja biojäteastioiden tyhjennyksiä.

Uusien urakoiden reittejä järjestellään parhaillaan ja tyhjennyspäiviin saattaa tulla muutoksia. Tyhjennykset vakiintuvat kuitenkin pian tietyille viikonpäiville.

– Taajama-alueiden astiatyhjennykset ovat lisääntyneet erityisesti uudisrakennusten myötä. Urakkakausien vaihtuessa reititykseen joudutaan tekemään muutoksia, jotta jätteenkuljetukseen käytetyt kilometrit pysyisivät mahdollisimman vähäisinä ja jätteenkuljettajan työpäivät kohtuullisina, kertoo logistiikkapäällikkö Timo Varsala Pirkanmaan Jätehuollosta.

Pirkanmaan Jätehuollon alueella jätteitä kuljettaa nyt 13 kuljetusurakoitsijaa. Alueelliset yritykset hoitavat noin 80 prosenttia kuljetuksista. Päivittäin alueella tyhjennetään noin 12 500 jäteastiaa. Pirkanmaan Jätehuolto vastaa kuljetusten kilpailutuksesta, reitityksestä, asiakaspalvelusta ja laskutuksesta.

– Keskitetyllä kilpailutuksella jätekuljetuksiin saadaan tehokas logistiikka – päästöt vähenevät ja kustannukset pysyvät kurissa. Kiinteistöliiton indeksitalovertailun 2012 mukaan tamperelaisten ja nokialaisten kerrostalokiinteistöjen jätemaksut ovat maan edullisimmat, Jätehuollon Varsala arvioi.

Pirkanmaan Jätehuollon alueella jätteitä kuljettaa nyt 13 kuljetusurakoitsijaa. Alueelliset yritykset hoitavat noin 80 prosenttia kuljetuksista. Päivittäin alueella tyhjennetään noin 12 500 jäteastiaa.

 

Seudullinen aloitti toimintansa

Uuden jätelain mukainen Tampereen seudullinen jätehuoltoviranomainen eli yhdyskuntalautakunnan jätehuoltojaosto aloittaa toimintansa. Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n 17 osakaskuntaa eli Pälkäneen, Kangasalan, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Ruoveden, Sastamalan, Tampereen, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kunnat ovat sopineet uuden jätelain mukaisen yhteisen toimielimen perustamisesta. Yhteistoiminta alkoi syyskuun alussa.

Yhteistoimintasopimuksen mukaan Tampereen kaupunki toimii kuntalain mukaisena jätehuollon yhteistoiminta-alueen isäntäkuntana, ja kuntien yhteisenä toimielimenä toimii Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan jätehuoltojaosto.

Jätehuoltojaoston tärkeimpiä viranomaistehtäviä ovat muun muassa jätetaksan hyväksyminen sekä jätemaksumuistutusten käsittely ja jätemaksujen kohtuullistamis- ja vapauttamispäätökset. Lisäksi jaosto vastaa jätehuoltomääräysten hyväksymisestä. Tehtäväkokonaisuuteen kuuluu myös jätehuollon palvelutasosta ja jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen. Uuden lain myötä jaoston tehtäväksi tulee myös jätteenkuljetusrekisterin ylläpitäminen.

Aikaisemmin kukin kunta on itse päättänyt jätehuollon viranomaistehtävien hoidosta. Yhteisen jätehuoltoviranomaisen avulla pyritään selkiyttämään kuntien vastuulla olevien viranomaistehtävien hoitamista ja yhdenmukaistamaan päätöksentekoa Pirkanmaan Jätehuollon osakaskuntien alueella. Jätehuoltojaoston käytännön toiminnasta vastaa jätehuoltoinsinööri, joka on aloittanut virassaan elokuussa.

Toimintansa aloittavassa jätehuoltojaostossa on 12 jäsentä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?