Lastentarvikkeet vaihtoivat omistajaa MLL:n kirpputoritapahtumassa Pikkolassa

Löytöjä mukavassa ilmapiirissä

Pikkolan koulun parkkipaikka täyttyi jo hyvissä ajoin lauantaiaamuna, kun Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kangasalan yhdistyksen perinteinen kirpputoritapahtuma pääsi käyntiin. Kuhinaa riitti koulun sisälläkin, missä 80 myyjää myi itselle tarpeettomaksi käyneitä lasten vaatteita, tarvikkeita ja leluja sopuhintaan. Sisällä myyneiden lisäksi sateeton sää houkutteli paikalle 32 ulkomyyjää, joten kävijät saattoivat tehdä löytöjä yhteensä 112 myyntipöydästä.

Maria Hautamäki oli matkannut Pikkolan koululle Tampereelta yhdessä 4-vuotiaan Katriinan kanssa. Katriina oli tehnyt myyntipöydistä heti hyviä löytöjä. Tyttö oli hankkinut Bratz-nuken ja My little ponyn. Äiti löysi viemisiä myös kotona odotelleelle 3-vuotiaalle Kallelle.

– Kallelle ostin paljon esimerkiksi pitkähihaisia paitoja. Olen ensimmäistä kertaa MLL:n Kangasalan kirppistapahtumassa, ja täällä tuntuu olevan väkeä mukavasti, Maria Hautamäki jutteli.

Pöydän toisella puolella Johanna Halmela kaupitteli pääasiassa lastenvaatteita ja kenkiä. Myyntipöydästä löytyi myös iso pussi pienten lasten legoja. Kolmatta kertaa lastenkirpputorilla myyjänä ollut Halmela kertoi kaupan käyneen mukavasti.

– Kokemukset ovat aiemmin olleet niin hyviä, että päätin lähteä tänäkin syksynä myymään, Halmela tarkentaa.

Kangasalan MLL järjestää kyseisen kirpputoritapahtuman perinteisesti kerran syksyllä ja kerran keväällä.

 

Kävijöitä riitti

MLL:stä arvioitiin, että tapahtumassa oli kävijöitä suurin piirtein aikaisempien vuosien malliin. Pöydät oli laitettu tänä syksynä väljemmin ruuhkien välttämiseksi, joten sisällä pääsi liikkumaan helpommin kuin aikaisemmissa tapahtumissa. Myymättä jääneet vaatteet ja tavarat sai halutessaan jättää lahjoituksena vaate- ja tarvikekeräykseen. Tavarat viedään köyhille alueille itärajan taakse ja/tai Baltian maihin.

Suoramalla asuva Heli Salminen oli tapahtumassa toista kertaa myyjänä. Viime syksynä hän sai myytyä välikausihaalareita ja vauvanvaatteita niin hyvin, että niistä saaduilla rahoilla kolmen lapsen äiti hankki taas mukavan määrän isompia vaatteita.

– Nyt lauantaina myynti ei ollut vastaavaa. Johtunee siitä, että niitä välikausivaatteita ei tällä kertaa ollut myytävänä ja vauvanvaatteita taisi olla tarjolla muillakin yllin kyllin. Olin kuitenkin iloinen saatuani tällä kertaa tilaa vieviä tavaroita, kuten vauvan kantokassin ja matkasyöttötuolin, pois. Naapurini myi kanssani samassa pöydässä leluja ja dvd-levyjä, ja ne menivät hyvin kaupaksi. Kirppikselle kannatti mennä myös ihan mukavan ilmapiirin ja tuttujen tapaamisen takia, Salminen totesi.

Salminen huomasi, että kysyntää olisi ollut erityisesti talviliikuntavälineille sekä syys- ja talvikengille.

– Niitä saa kirppiksellä kohtuuhintaan, ja lapsella kulutus ei ole suurta, kun tavarat käyvät jo pieniksi. Tuntuu, että joka talvi saa olla ostamassa uusia luistimia, monoja ja talvikenkiä, ainakin meidän huushollissa, Salminen mietti.

Maria Hautamäki löysi Johanna Halmelan pöydästä vinon pinon pitkähihaisia paitoja pojalleen. Etualalla Katriina Hautamäki.

 

Keräysfaktaa:

­- Suomalaisille kaatopaikoille ajautuu noin 90 000 tonnia tekstiileitä tänä vuonna

- UFF:in keräyslaatikoihin eri puolille Suomea kertyy noin 9 miljoonaa kiloa vanhoja vaatteita tänä vuonna, viime vuonna vaatetta kertyi 8,5 miljoonaa kiloa

- Pälkäneen UFF:in keräyslaatikkoon kertyi viime vuonna 11 393 kiloa vaatetta, Kangasalta UFF:in keräyspisteisiim kertyi 92 100 kiloa vaatteita

 

 

Lastentarvikkeet kiertävät hyvin kirpputoreilla ja netissä

Lastentarvikkeet kiertävät hyvin sekä perinteisillä kirpputoreilla että internetissä. Perheenäidit ovatkin ahkeria kierrättäjiä, sillä käytetyt lastenvaatteet menevät hyvin kaupaksi.

Perinteisten kirpputorien lisäksi kauppaa käydään nykyään vilkkaasti internetissä. Huuto.netin ja muiden myyntisivustojen lisäksi yhteisöpalvelu Facebookiin on syntynyt viime vuosina lukuisia kirpputorisivustoja. Facebookissa toimivien lastenvaatteita myyvien sivustojen määrä on kasvanut koko ajan. Monille merkkivaatteille löytyy omat sivustonsa, ja suosituimpia vaatemerkkejä kaupitellaan useammalla sivustolla. Esimerkiksi ruotsalaisketju Polarn o. Pyretin vaatteita myydään kolmessa eri yksityishenkilön perustamassa Facebook-ryhmässä. Suurimmassa ryhmässä on tällä hetkellä jäseniä 11 057.

Tietyn vaatemerkin sivustojen lisäksi Facebook on pullollaan alueellisia kirpputorisivustoja. Alueellisten ryhmien etu on siinä, että ostaja voi noutaa vaatteen myyjän luota, jolloin postimaksu ei lisää vaatteen lopullista hintaa.

Facebook-kirpputorien suosio perustuu pitkälti helppouteen. Facebook-ryhmän avulla tavoittaa hetkessä suuren määrän ostajia. Tuotteiden myynti-ilmoitukset ladataan sivustolle ryhmiteltyihin kansioihin, josta ne ovat helposti selailtavissa. Kullakin sivustolla on omat sääntönsä, joihin myyjien ja ostajien tulee perehtyä ennen kaupankäynnin aloittamista. Näin kaupankäynti pyritään pitämään mahdollisimman rehellisenä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?