Nettikopla päivystää sähköisesti

Juha Ahola.

Pirkanmaan poliisilaitoksen Facebook-sivu on kerännyt ensimmäisen toimintaviikon aikana reilusti yli 800 tykkääjää. Sivu avattiin viime viikon torstaina. Ensimmäisen viikon aikana poliisilta on kyselty esimerkiksi liikenneonnettomuuksista, talvirenkaiden vaihtoajankohdasta ja häirintätapauksista.

– Internet madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä poliisia, Virkavaltaa on helpompi lähestyä yksityisviestillä, jota muut eivät näe. Yksityisviestien lisäksi sivustolla voi keskustella myös julkisesti. Toiminnan ydinajatuksena onkin ajatusten vaihto kansalaisten ja poliisin välillä, ylikonstaapeli Juha Ahola mainitsee.

Facebook-sivuja päivittää Aholan ohella viisi muuta konstaapelia: Tampereen lähipoliisiryhmän johtaja Anna-Kaisa Heinämäki, Itä-Tampereen alueen lähipoliisi Jari Viljanen, Kaakkois-Tampereen lähipoliisi Markku Rahunen, vanhempi rikoskonstaapeli Janne Sievänen sekä Pirkanmaan poliisilaitoksen tiedottaja Päivi Ketoluoto.

­– Teemme kaikki nettipoliisin töitä oman työmme ohessa. Päivystysvuoroja osuu kohdalle noin kerran viikossa, Ahola selventää.

Nettipoliisit vastaavat kysymyksiin ja neuvovat poliisille kuuluvissa asioissa, kertovat Pirkanmaan poliisilaitoksen tapahtumista, julkaisevat tiedotteita sekä pyytävät vinkkejä kansalaisilta rikosten selvittämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.

– Esimerkiksi tiistaina laitoin sivustolle tietoa talvikeleistä autoilijoille, Ahola kertoo.

 

Mallia pääkaupunkiseudulta

Nettipoliisimalli on ollut jo pidempään käytössä pääkaupunkiseudulla. Viime vuonna Vuoden poliisiksi palkittiin sosiaalisessa mediassa näkyvästi toimiva helsinkiläinen ylikonstaapeli Marko Forss. Toimintamalli on viime vuosina levinnyt Helsingistä Suomen muillekin poliisilaitoksille.

– Helsingin seudun hyvät kokemukset rohkaisivat aloittamaan toiminnan Pirkanmaallakin, Ahola vahvistaa.

Poliisi toimii Pirkanmaalla kuitenkin erilaisessa toimintaympäristössä ja erilaisin resurssein kuin Helsingissä. Niinpä Pirkanmaalla päätettiin toimia sosiaalisessa mediassa tiiminä. Tällaista mallia ei ole käytössä muualla Suomessa.

– Malli ei ole niin haavoittuva, kun siitä on vastuussa kokonainen tiimi, Anna-Kaisa Heinämäki kertoo.

Heinämäki lisää, että toimimisesta Facebook-ympäristössä on puhuttu Pirkanmaalla jo pitkään. Päätös mukaan lähtemisestä tehtiin viime keväänä.

– Ensimetrit ovat sujuneet yllättävänkin kivuttomasti. Ehkä siihen vaikuttaa se, että poliisin toimiminen sosiaalisessa mediassa on kansalaisille jo tuttua, Heinämäki miettii.

Pirkanmaan poliisilaitoksen Facebook-sivu löytyy osoitteesta facebook.com/Pirkanmaanpoliisilaitos. Nettipoliiseihin saa yhteyden Facebook-sivun viestipainikkeen kautta tai sähköpostitse: nettipoliisit.pirkanmaa@poliisi.fi.