Duo Mitrej viikoksi Kukkiakotoon

Duo Mitrej eli Päivi Järvinen ja Timo Väänänen.

Kanneltaja Timo Väänäsen ja tanssija-koreografi Päivi Järvisen Duo Mitrej viettää Kukkiakodon asukkaiden ja hoitohenkilökunnan seurassa lähes koko alkaneen viikon. Tilan ja tilanteen ehdoilla syntyy ainutlaatuinen, arkea kohottava esitys. Taiteilijoiden ja vanhainkodin yhteistyön takana on kulttuurituotannon pilottihanke Vapaa kulttuurituotantopaja Paku. Se huristelee sinne, missä ihmiset ovat – erityisesti ne ihmiset, jotka tarvitsevat kulttuurin luomaa hyvinvointia mutta eivät itse pääse palveluiden äärelle.

Paku on osa valtakunnallista, Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa Kuulto-hanketta. Paku tarjoaa sekä esittävää että osallistavaa kulttuuria ja selvittää, miten kulttuuripalvelujen saavutettavuutta voidaan maaseudun oloissa parantaa. Toimintamallin juuret ovat Mikkolan Navetan monivuotisessa toiminnassa.

Kulttuuriharrastukset ja taidenautinnot vahvistavat tutkitusti hyvinvointia ja yhteisyyden kokemusta. Paku kumppaneineen kokeilee sektorien välistä yhteistyötä käytännössä. Pälkäneen vanhustyö on mukana toteuttamassa projektia, mikä onkin aivan olennaista. Kunnan toimijat ja tässä tapauksessa vanhukset muovaavat palautteellaan Paku-projektia.

 

Liikettä ja musiikkia tilan ja tilanteen ehdoilla

Paku siis menee sinne, missä kohderyhmät ovat. Nyt kyydissä on monitaiteinen Duo Mitrej, joka on tuttu luopioislaiselle yleisölle. Duo Mitrej’n muodostavat kanneltaja Timo Väänänen ja tanssija, koreografi Päivi Järvinen.

Duo Mitrej asettuu lähes viikoksi Kukkiakotoon vanhusten ja hoitohenkilökunnan keskelle. Heille on järjestetty sieltä huone, jossa taiteilijat harjoittelevat ja suunnittelevat esityksiään päivittäin. Loppuviikolla he esittävät paikan päällä syntyneet esityksensä pienille ryhmille samassa huoneessa.

Vuodesta 2003 yhdessä esiintyneiden Timo Väänäsen ja Päivi Järvisen persoonallinen, tanssia ja kanteleensoittoa yhdistävä työskentely perustuu improvisaatioon, mutta ei yksin siihen.

– Improvisaatio on yksi lähtökohtamme, mutta mukana on aina myös muita elementtejä, jotka sitovat esityksen tilaan ja tilanteeseen. Saatamme ottaa mukaan vaikkapa lehtiartikkelin, runoja tai rekvisiittaa. Viimeksi Luopioisissa luhtiaitta ja siellä esillä ollut Heli Mäkisen taideteos määrittelivät esitystämme voimakkaasti.

– Kukkiakodossa olemme taas uuden tilan ja tilanteen edessä. Huone on lähes tyhjä, mutta talo on täynnä ihmisiä, joilla jokaisella on tarina kerrottavanaan. Haemme vahvaa vuorovaikutusta tilan ja katsojien kanssa.

Tunteiden avulla hyvää oloa ja iloa

Päivi Järvinen korostaa, että he ovat taiteilijoita, eivät terapeutteja. Hän kuitenkin tietää, että taiteella on monia väyliä tuottaa läsnäolijoille hyvää oloa ja myös terapeuttisia kokemuksia. Kun vuoropuhelu toimii, esitys puhuttelee katsojaa suoraan tunteisiin ja avaa arjen keskelle elämyksen, joka parhaimmillaan kantaa pitkään.

– Otamme esityksessämme huomioon sekä vanhukset, joiden kanssa pääsemme yhteyteen vaikkapa muistojen kautta sekä hoitohenkilökunnan, jonka työpaikalle tuomme tunteita koskettelevia elämyksiä. Hyvään oloon ja rentoutumiseen päädytään ikään kuin salaa ja toivomme yleisön kokevan elämyksen tervehdyttävänä ja voimaannuttava.

Esityksiä täydentävät keskustelut, joissa yleisö jatkaa esitystä omilla ajatuksillaan ja kokemuksillaan.

 

Duo Mitrej Luopioisten Kukkiakodossa 22.–26.10.2012. Esitykset talon asukkaille, henkilökunnalle ja kutsutuille vieraille.