Vanhukset ulkoilivat Pälkäneellä

Eila Mäkinen ja Maiju Käenniemi ulkoiluystäviensä Liisa Pennasen ja Riitta Rannan kanssa.

Joka vuosi lokakuun alussa vietetään valtakunnallista vanhustenviikkoa. Viikon teemana oli tänä vuonna ”Yhdessä vahvempia” liittyen EU:n Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuoteen.  Yksi vanhustenviikon tärkeimmistä tapahtumista Pälkäneellä on ikäihmisten ulkoilupäivä. Tänä vuonna ulkoilupäivän tapahtumat järjestettiin molemmissa kuntamme vanhainkodeissa vapaaehtoisten ulkoiluystävien voimin.

Yhteistyössä vanhainkotien henkilökunnan kanssa vanhuksille järjestettiin leppoisat tapahtumat raikkaassa syyssäässä. Ruskamaisemien ihastelun lisäksi päivästä nautittiin Harjutuulessa makkaraa grillaten ja Kukkiakodossa päiväkahvit terassilla nauttien. Molemmissa paikoissa yhdessäoloon kuului olennaisena osana musiikillinen ohjelma ja yhteislaulut. Tapahtumiin oli haastettu mukaan myös kunnallisvaaliehdokkaat, joita olikin mukana jokunen kummallakin vanhainkodilla.

Vapaaehtoistyössä mukana oleva Pirjo Turunen kertoo, että Harjutuulen ulkoilupäivä sujui mukavasti kauniissa syyssäässä.

– Asukkaat nauttivat makkaranpaistosta sekä Asko Visalan, Erkki Iivosen ja Reino Stenmanin laulannasta. Henkilökunta oli aktiivisesti mukana avustaen asukkaita ulos ja muutenkin vapaaehtoisten ja hoitajien yhteistyö sujui oikein hyvin, summaa Turunen.

Kukkiakotoon ulkoiluavustajiksi olivat lähteneet mm. Rauno Haapanen ja Tellervo Kotamäki, joille jäi oikein positiivinen mieli onnistuneesta päivästä.

– Oli hienoa huomata käytännössä, että tällaisestakin panoksesta vanhusten hyväksi saa todella itse ainakin yhtä paljon kuin antaa, kertoo Haapanen viitaten oman avustettavansa kanssa käymiinsä keskusteluihin. Kotamäki on aktiivinen Vierelläkulkija ja käy säännöllisesti tapaamassa vanhuksia Kukkiakodossa.

– Kyllä ulkoilu on tärkeää vanhuksille, jotka harvoin pääsevät ulos ilman toisen apua; me Vierelläkulkijat voisimmekin panostaa käynneillämme useammin ulkoiluun, pohtii Kotamäki.

Entäs ulkoilutapahtumien päähenkilöt sitten? He nauttivat syysilmasta täysin rinnoin, kuka itse kävellen, kuka pyörätuolissa istuen tai jopa sängyllä ulkoillen. Makkaran ja kahvin tuoksu toi hymyn vanhusten kasvoille ja iloinen yhdessäolo yhteislauluineen kirvoitti jopa yli satavuotiaan asukkaan yhtymään lauluun: ”Arvon mekin ansaitsemme, Suomen maassa suuressa…”

Tapahtumat toimivat lähtölaukauksena Vie vanhus ulos –kampanjalle, jonka tarkoituksena on antaa toimintakyvyltään heikentyneille ikäihmisille mahdollisuus ulkoilla myös syksy- ja talviaikana. Vanhus tarvitsee turvallista seuraa päästäkseen ulkoilemaan. Ulkoilun on todettu mm. virkistävän mieltä, kohentavan sosiaalisia suhteita, tukevan muistin säilymistä sekä parantavan unen laatua. Lisätietoa kampanjasta: www.vievanhusulos.fi.