Maaseutupuiston suunnitelmat esillä

Maaseutupuiston ensimmäinen osa käsittää Kostian muistomerkkialueen ja sen läheisyydessä olevan vierasvenesataman. Maaseutupuistoa suunnitteleva Hanna Hirvenjousi Pöyry Finland Oy:stä kävi viime viikon tiistaina suunnitelmia läpi museoviraston, maakuntamuseon ja kunnan edustajien kanssa.

Maaseutupuiston rakentaminen alkaa ensi keväänä Nenäpään alueelta ja Kostianvirran taistelun muistomerkin ympäriltä.

Kun Tommolasta Syrjänharjuun ulottuva puisto lopullisesti valmistuu, se yhdistää keskustan asuinalueet, Mallasveden rannat ja harjun lenkkipolut ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

Kostianvirran taistelusta tulee ensi syksynä kuluneeksi 300 vuotta. Taistelun muistomerkki on yksi maaseutupuiston varrelle mahtuvista historiallisista kohteista. Alue laitetaan ensi kesäksi kuntoon.

Myös parhaillaan rakennettavan Nenäpään ja Mallasveden rannan välissä kulkevat lenkkitiet sekä Nenäpään alueelta Kostian muistomerkille johtava puisto rakennetaan ensi kesäksi. Kesän aikana työt jatkuvat muistomerkin vieressä vierasvenesatamassa.

Peltoniemen kärjestä Mallasveden rantoja pitkin näkötornille ja Väinö Sipilän tien risteykseen kulkevan maaseutupuiston suunnitelmia esitellään maanantaina 29.10. järjestettävässä yleisöillassa. Nuijalla kello 18 alkavassa tilaisuudessa kerätään lisää paikkoihin, historiaan ja kulttuuriin liittyviä tarinoita ja niiden lähteitä. Tarinoita tuodaan esiin reitin varrelle pystytettävissä tauluissa ja maaseutupuiston nettisivuilla.

Maaseutupuistosta pyritään tekemään esteetön, jotta reitillä voisi kulkea esimerkiksi lastenrattaiden ja rollaattorin kanssa. Myös esteettömyydestä toivotaan kuntalais- ja käyttäjämielipiteitä sekä ideoita alusta alkaen.

Maanantaisessa yleisötilaisuudessa käydään keskustelua maaseutupuiston jatkoideoinnista ja toteutuksesta. Kunnan edustajien lisäksi paikalla on puistoa suunnittelevan Pöyry Finland Oy:n väkeä. He kertovat muun muassa arvoanalyysistä, jossa on käyty läpi arvokkaita maisema-, historia- ja kulttuurikohteita, joita reitin varrelle mahtuu runsaasti. Viestintätoimisto Avanti Oy havainnollistaa alueelle suunniteltua visuaalista ilmettä ja puistoon sijoittuvien tarinoiden teemoja.

Maaseutupuiston suunnitteluhanke etenee aikataulun mukaisesti. Kuntalaisilla ja maanomistajilla on mahdollisuus kertoa näkemyksiään maaseutupuiston tämänhetkisestä suunnitelmasta. Kommentteja voi esittää maanantaisessa tilaisuudessa ja viikon ajan sen jälkeen Tuula-Maria Mattilalle (tuula-maria.mattila@palkane.fi).