Pälkäneellä äänestettiin ennakkoon hieman laiskemmin kuin viime kuntavaaleissa

Ulriika Kannas-Honkaniemi äänesti ennakkoon Luopioisissa. Vaalitoimitsijana Maarit Mäkipää.

Pälkäneläiset äänestivät ennakkoon hieman laiskemmin kuin edellisissä kunnallisvaaleissa. Äänensä kävi antamassa ennakkoon 29,2 prosenttia kunnan äänioikeutetuista. Lukema oli tasan prosenttiyksikön verran matalampi kuin neljä vuotta sitten.

– Melko rauhallista oli. Äänestäjiä oli liikkeellä eniten ensimmäisinä ennakkoäänestyspäivinä, mutta viimeiset ennakkoäänestyspäivät eli maanantai ja tiistai olivat melko rauhallisia. Väkeä kävi kyllä tasaisesti, mutta jonoja ei juurikaan syntynyt, Luopioisten ennakkoäänestyspaikalla vaalitoimitsijana tiistaina ollut Maarit Mäkipää sanoo.

Mäkipää aavisteli aivan oikein, että ennakkoäänestyspaikoilla oli hieman hiljaisempaa kuin edellisissä kunnallisvaaleissa. Mikkolan Navetalla huomattiin erityisesti, että nuoria ei äänestyspaikalla juuri näkynyt.

– Pääsääntöisesti se on hieman vanhempaa ikäluokkaa, jotka kävivät uurnilla ennen varsinaista vaalipäivää, Mäkipää arvioi.

Tiistaina äänensä kävivät antamassa muun muassa Sinikka ja Kyösti Ikäläinen. Holjassa asuva pariskunta on käynyt äänestämässä ennakkoon nyt muutaman vuoden ajan.

– Pyhänä olemme tyttären luona Vantaalla, joten kansalaisvelvollisuus päätettiin hoitaa etukäteen, Kyösti Ikäläinen kertoi.

Ikäläiset kertovat etsiskelleensä sopivaa ehdokasta jonkin aikaa. Valinnassa painoivat sekä puolue että henkilö.

– Äänestin minulle uutta ehdokasta, en ole häntä aikaisemmin äänestänyt. Sopivaa ehdokasta ei löytynyt kovin helposti, mutta hieman asioihin perehtymällä sellainen lopulta löytyi, Kyösti Ikäläinen paljastaa.

Myös Ulriika Kannas-Honkaniemi antoi äänensä tiistaina Luopioisissa. Nainen työskenteli projektitöissä Pälkäneellä vuosina 2004-2007, ja oli alkuviikosta tullut tervehtimään vanhoja työkavereitaan asuinkunnastaan Hausjärveltä.

– Samalla reissulla hoitui nyt äänestäminenkin. Monta kärpästä yhdellä iskulla, hän naurahti.

Sopivan ehdokkaan löytäminen ei ollut Kannas-Honkaniemellekään helppoa. Mikkolan Navetalta löytyi onneksi paksu opus muiden vaalipiirien ehdokkaista, ja Hyvinkään tietoja pläräämällä sopiva ehdokas löytyi kuin löytyikin.

– Päätin ketä äänestän vasta äänestyshetkellä, Kannas-Honkaniemi sanoo.

 

Kangasalla hieman nousua

Kangasalla äänesti ennakkoon 22,9 prosenttia äänioikeutetuista. Neljä vuotta sitten sama lukema oli 22,6 prosenttia, joten äänestysprosentti nousi hieman. Kangasalan luku oli linjassa koko Suomen ennakkoäänestysprosentin, 24,4, kanssa. Edellisissä kunnallisvaaleissa koko maan prosentti oli 24,2.

Ennakkoäänestysinnokkuus on antanut perinteisesti hieman osviittaa myös varsinaisen vaalipäivän jälkeen muodostuvasta kokonaisäänestysprosentista. Neljä vuotta sitten tuo luku oli Pälkäneellä 68,2 prosenttia ja Kangasalla 63,4 prosenttia.