Vuoden Yrittäjä: Kuhmalahdella palkittiin Harri Valkama

Purkutyöt työllistävät maanrakentajaa

Purkutyöt työllistävät yhä useammin Kuhmalahden Vuoden yrittäjäksi valittua Harri Valkamaa. Monet kohteet sijaitsevat taajamissa, joten järeillä kaivureilla on osattava tehdä tarkkaa ja turvallista työtä.

Kuhmalahden Vuoden Yrittäjä on toteuttanut sen, mistä joku jälki-istuntoon joutunut on saattanut salaa haaveilla koulunpenkillä.

– Olen päässyt purkamaan maan tasalle sen koulun, mitä olen itse käynyt, Maanrakennus Valkama Ky:n yrittäjä Harri Valkama paljastaa nauraen.

Kangasalalainen Tarpilan koulu ei suinkaan ole ainoa homeongelmasta kärsinyt rakennus, joka on on osunut Valkaman työmaaksi, mutta eniten puretaan silti yhä vanhaa uuden tieltä.

– Purkutyöt työllistävät tällä hetkellä oikeastaan eniten. Meillä on ihan vakituisesti töissä kaksi konetta Toivonen Yhtiöllä purku- ja jätteenkäsittelyhommissa.

Maallikko voisi kuvitella, että purkaminen ovat maailman yksinkertaisinta hommaa: mäsäksi vaan kaikki ja kaatopaikalle. Luulo on väärä.

– Nykyään tarvitsee kaikki kierrättää, eli kaikki purkutavara lajitellaan.

Myös omasta ja sivullisten turvallisuudesta on huolehdittava ennen kuin ensimmäistäkään seinää lähdetään kaatamaan.

– Kaupungeissa kun puretaan , niin siellä on yleensä ahdasta ja ihmiset liikkuvat työmaan vieressä, joten se on aika tarkkaa hommaa.

 

Työmaita pitkin Pirkanmaata

Urakkaa riittää myös Destian aurauksissa ja muissa tienhoitotöissä. Maanrakennus Valkamalta löytyy kokemus ja koneet kaivuutöihin, pohjarakentamiseen, traktori- ja pyöräkonetöihin sekä maa-aineskuljetuksiin niin yritys- kuin yksityisasiakkaille.

– Työmaat on pääsääntöiset Pirkanmaan alueella, mutta teemme kyllä tarvittaessa muuallakin. Nytkin on yksi kone Lopella.

Lähes viisikymmentä vuotta toiminut perheyritys on nähnyt aitiopaikalta alan muutokset.

– Koneet ovat tietenkin muuttuneet valtavasti ja isontuneet. Ihan traktorikaivurilla tässä on aloitettu, Valkama kertoo.

– Nyt tela-alustaisia kaivinkoneita on kolme 14 tonnista 35 tonnin kokoluokkaan. Sen lisäksi on kasettiauto, pyöräkone, traktori ja bobcat, ja vuokrakoneita käytetään vielä sesonkiaikana.

Ilmaiseksi järeät koneet eivät tietenkään kulje.

– Polttoainekustannukset ovat nousseet rajusti, mikä tietysti tällä alalla ja vallankin kuljetuspuolella näyttelee suurta osaa.

Ammattitaitoisesta työvoimasta on myös pulaa.

– Meillä on onneksi sellainen tilanne, että on saatu hyvät miehet.

Vakituisia työntekijöitä on neljä ja sen lisäksi kausityövoimaa työllistetään tarpeen mukaan.

 

Vapaus ja vaihtelu kiehtovat: Harri Valkama kotiutui kaivurin rattiin jo pikkupoikana.

Kolmas polvi kasvamassa

Yrityksen perusti Harrin isä Aulis Valkama vuonna 1964. Poika tuli mukaan 1990-luvun alussa ja 2000-luvun alkupuolella oli aika ottaa ohjat omiin käsiin.

– Olen ollut mukana ihan pikkupojasta asti, että kyllä siihen on varmaan kasvanut kiinni, perustelee nuorempi Valkama.

– Työ on kumminkin niin vaihtelevaa, että mikään päivä ei ole samanlainen ja onhan tässä tietysti jonkinlainen vapauskin, että saa päättää mitä tekee.

Kirjanpidosta ja toimistotöistä vastaava Satu Valkama nimittää miestään pilke silmäkulmassa ”työnarkomaaniksi”.

– Sinähän tykkäät työstäsi niin kauheasti. Ahdistut jos pitää olla tekemättä mitään.

Motivaatiota lisää myös se, että 15-vuotias Tino on osoittanut vahvaa kiinnostusta jatkamiseen, mikä nykypäivänä alkaa olla jo harvinaisempaa perheyrityksissä.

– Poika oli jo töissä koko viime kesän ja aikaisemminkin on osallistunut innokkaasti.

– Kun on kolmivuotiaasta asti kaivinkoneella kaivanut, niin homma on jo hanskassa, äiti naurahtaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?