Tilausliikennöitsijä pärjää hyvällä palvelulla ja ammattitaitoisilla kuskeilla kovassa kilpailussa

Luopioisten Vuoden Yrittäjä Anssi Hanki toivottaa tervetulleeksi Tilausliikenne Hanki Oy:n kyytiin. ”Palvelu on kaiken a ja o.”

Atte kuljettaa lomalaiset leppoisasti vaikka Venäjälle asti, Päivänsäde taas vie vanhukset turvallisesti kotiovelle. Tilausliikenne Hanki Oy:n bussit eivät ole pelkkiä numeroita, vaan niillä on nimensä ja tarinansa.

– Busseja on nimetty muun muassa meidän perheen lasten mukaan, Luopioisten Vuoden yrittäjäksi valittu Anssi Hanki paljastaa.

– Nyt kun ostimme uuden auton palveluliikenteeseen, niin nimesimme sen Päivänsäteeksi, että asiakkaat saisivat auringonpaistetta kyytiin.

Hyvinvarustellut ja huolletut autot ovat kuin perheenjäseniä, mutta tärkeämpiä ovat tietenkin ihmiset.

– Näin pienessä firmassa ollaan yhtä perhettä. Hyvät työntekijät ovat kultaakin arvokkaampia.

Hanki Oy:ssä ei ole kärsitty kuljetusalaa vaivaavasta kuskipulasta.

– Se hyvä puoli on ollut, että tänne on aina haluttu töihin. Meiltä on kysytty töitä, joten ei ole tarvinnut kysellä kuskien perään.

 

Syömähammas Tampereella

Vuonna 1995 perustettu yritys ajaa tilausliikennettä niin kotimaassa kuin Baltiassa, Manner-Euroopassa ja Venäjälläkin. Lisäksi Tampereen palveluliikennettä yhtiö on ollut hoitamassa jo 13 vuotta.

– Meillä on niin sanottu syömähammas siellä. Olemme olleet koko ajan ihan kolmen kärkeä asiakasluvuissa.

Polttoainekustannusten jatkuva nousu ja kova kilpailu pakottaa yrittäjän miettimään entistäkin tarkemmin, miten saisi tarvittavat euronsa. Halpalentoyhtiöt ovat syöneet Keski-Eurooppaan suuntautuvia bussireissuja, mutta lähialueet ja etenkin Eesti ovat pysynyt matkatoimistojen kestosuosikkina.

– Kotimaan liikenteen osalta kaikki muuttuu vielä kun koko systeemi vapautuu pikkuhiljaa kokonaan, Hanki viittaa vuonna 2014 voimaantulevaan joukkoliikennelain muutokseen.

– Sitä ei kai kukaan osaa vielä sanoa, että mihin suuntaan homma lopulta sitten menee.

 

Ratin takana ei kahta samanlaista päivää tule vastaan. ”Aina kun on eri porukka kyydissä, niin on myös erilainen reissu tiedossa”, Anssi Hanki tietää 17 vuoden kokemuksella.

Kuski kuulee ilot ja surut

Pienikin yritys pystyy silti pitämään pyörät pyörimässä.

– Laatu, palvelu ja lain vaatiman tutkinnon suorittaneet ammattitaitoiset kuljettajat, Hanki luettelee pärjäämisen eväitä.

Palvelu korostuu erityisesti palveluliikenteessä, jossa kuski auttaa liikuntarajoitteisia asiakkaita ja huolehtii heidät tarvittaessa kotiovelle asti. Tuppisuulta ihmisläheinen työ ei luista, mutta vaitiolovelvollisuus on myös muistettava.

– Siellä kuullaan asiakkaiden kaikki ilot ja surut, mistä kolottaa ja miten on päivä mennyt. Työ on raskasta, mutta palkitsevaa, Hanki kuvailee.

– Reija Lahtinen on ajanut meillä koko ajan Tampereen palveluliikennettä ja hän on kyllä ollut erittäin pidetty kuski.

 

Jokainen päivä on erilainen

Tavallisessa tilausajossakin työnkuva on monipuolinen: kuski saattaa löytää itsensä vetämästä matkaohjelmaa tai virittelemästä makkaranuotiota.

– Sehän tässä onkin mukavaa, että kaikki päivät ovat erilaisia. Linja-autolla tietysti kuljetaan, mutta aina kun on eri porukka kyydissä, niin on myös erilainen reissu tiedossa.

Nähtävyyksien ja maisemien katseluun ei Hanki ole vielä kyllästynyt.

– Kai siinäkin se oma hohtonsa just on, kun näkee uusia kohteita.

Esimerkiksi metsänomistajille suunnattu Muurmanskin retki oli mieleenpainuva kokemus viime kesänä.

– Muurmanskissa on vain 15 aurinkoista päivää vuodessa, mutta meillä oli niin hyvä tuuri, että sattui juuri silloin puolitoista päivää, ettei satanut